Zanimljivosti

Žene, ako vaša stvar ispušta ovo, ne brninite se to znači da ste zdrave

Jeste li se ikada zapitali zašto imate ušni vosak ili zašto zapravo ispuštate gasove? Iako ove telesne funkcije mogu izgledati odvratno, one su zapravo korisne za održavanje vašeg ukupnog zdravlja.

Iako mogu biti neprijatni, neugledni ili velika smetnja, potrebni su vam da biste funkcionisali optimalno. Ovo su neki od onih ‘neugodnih’ običaja koje tijelo čini, što može značiti da ste zdravi, piše Huffpost.

Odlazak u toalet nekoliko puta dnevno
Ako imate pražnjenje crijeva više od jednom dnevno, možda mislite da je to problem. Međutim, to također može biti znak dobrog zdravlja. Većina ljudi je iznenađena činjenicom da u toalet treba ići dva do tri puta dnevno, ili svaki put nakon obroka. Nije da ono što jedete treba odmah izaći na drugu stranu, ali tada probavni sustav počinje raditi na izbacivanju onoga što ste pojeli oko 12 sati ranije. Što učinkovitije vaše tijelo uklanja otpad, to ćete biti zdraviji, piše HuffPost.

Proizvodnja voska u ušima

Ako ste ikada otišli da očistite uši i pitali se što se dogodilo sa svim tim voskom, znajte da niste sami. Svi imamo vosak u ušima i to je dobra stvar. Vosak dolazi iz posebnih žlijezda i proizvodi se za podmazivanje i zaštitu unutarnjeg ušnog kanala. Osim što stvara učinkovitu barijeru protiv stranih čestica, vosak također ima antimikrobna svojstva koja drže infekcije pod kontrolom. Većina nas smatra da je ušni vosak odvratan i mnogi pokušavaju da ga uklone štapićima, ali je sigurnije da ga jednostavno pustite.

Ispuštanje puno vaginalne tekućine
Iako može izgledati iznenađujuće da vaše tijelo luči vaginalnu tekućinu tijekom dana, ova tekućina zapravo je znak zdravlja. I to može biti praktično na različite načine – posebno ako pokušavate zatrudnjeti ili ste seksualno aktivni. Cervikalna tekućina je tehnički izraz za mrlje koje vidite na donjem rublju. Razlikuje se po boji i teksturi, ali idealna je bijela: bistra, čvrsta i klizava. Ako pokušavate zatrudnjeti, ova tekućina će pomoći spermiju da stigne tamo gdje treba sresti se s jajnom stanicom, ali također djeluje kao prirodni lubrikant kako bi seks učinio zabavnijim i ugodnijim.

Ispuštanje plinova
Iako se izlučivanje plinova smatra neugodnim, to je sasvim normalna i zdrava stvar i važan dio zdravlja crijeva. Kada jedete proizvode s puno prebiotskih vlakana, ovo vlakno prolazi kroz vaše debelo crijevo netaknuto, a budući da dobre crijevne bakterije koriste ove prebiotike kao hranu za izgradnju više vlastitih “vrsta”, one proizvode vlastiti “vjetar” ili “plin”. Plin može biti znak problema kada je praćen drugim zdravstvenim simptomima koji mogu ukazivati na probleme s probavom, poput sindroma iritabilnog crijeva ili netolerancije na hranu. Ako vas boli trbuh, imate proljev ili vam se čini da izlučujete više plinova nego obično, obratite se svom liječniku.

Perutanje kože
Možda bi bilo čudno gledati kako vam se koža ljušti i pojavljuju se suhe mrlje. Ali ovo je još jedan normalan proces u tijelu. Sapuni, krpe za pranje i spužve za tuširanje mogu ukloniti puno mrtve kože, a da to ne primijetimo, ali ako ima područja na kojima se ne vrši piling, ne čudi ako se koža na tim mjestima više ljušti, prenosi Večernji list.

Podrigivanje
Podrigivanje je način na koji tijelo izbaci višak plinova iz trbuha i iako može izgledati odvratno, to je normalna tjelesna funkcija. Kada progutamo hranu ili piće, prolazi kroz jednjak i ulazi u želudac gdje želučane kiseline i probavni enzimi rade na razgradnji hrane na hranjive tvari koje koristimo za energiju, a ta energija stvara plin u procesu. Ako uvijek zadržavate svoje podrigivanje jer vam je neugodno ili jednostavno ne volite to raditi, onda možda možete doživjeti nadutost i prenapuhavanje trbuha što može izazvati nelagodu.