Život

Koji sir je najzdraviji, a koji treba izbjegavati: Evo šta kažu stručnjaci

Sir predstavlja bogat izvor proteina, kalcija, vitamina i esencijalnih aminokiselina, ali istovremeno može sadržavati visok udio kalorija, masti i natrija.

Nutricionistica Lourdes Castro Mortillaro izjavljuje za CNN: “Ako volite sir, može biti izvrstan izvor proteina i kalcija. No, važno je pripaziti da ga ne konzumirate pretjerano, jer se kalorije brzo mogu nagomilati.”

Protein u siru predstavlja dobru alternativu proteinima iz mesa, budući da je još uvijek životinjskog podrijetla i sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelu trebaju, a ne može ih samo sintetizirati, prema riječima Castro Mortillaro.

No, kao i u svemu što se odnosi na prehranu, ukupna ravnoteža hrane koju konzumirate svakodnevno trebala bi odrediti koliko sira unosite, objašnjava Castro Mortillaro.

Koji sir se smatra najzdravijim

Koji sir se smatra najzdravijim? Odgovor ovisi o vašem tijelu i njegovim potrebama, ali evo nekoliko stručnih savjeta.

1. Rikota

I Castro Mortillaro i nutricionistica Emily Martorano smatraju da je rikota najzdraviji sir.

Naziv sira znači “kuhana ponovno”, a autentična rikota proizvodi se tretiranjem surutke koja ostane nakon što se mlijeko (poput ovčjeg mlijeka) zgruša kako bi se proizveo sir.

Rikota ima visoku koncentraciju surutkastih proteina, koji se lako apsorbiraju u tijelu.

“Surutkasti protein je jedan od najapsorptivnijih oblika proteina i sadrži širok spektar aminokiselina”, kaže Martorano. “Stoga je ovo najbolja opcija za one koji žele graditi mišiće, snagu, ali istovremeno gubiti masnoću i kilograme”, dodaje.

2. Tvrdi sir

Castro Mortillaro vjeruje da su tvrdi sirevi poput parmezana, pekorina ili gaude također među najzdravijim opcijama, kada se umjereno konzumiraju.

Zbog manje vode i veće koncentracije, “tvrdi sirevi bit će bogatiji kalcijem i vjerojatno ćete biti siti s manjom količinom, pa vjerojatno nećete pretjerati”, kaže ona.

Međutim, budući da su koncentrirani, tvrdi sirevi također mogu sadržavati više natrija od mekših sireva. Ako imate problema s visokim krvnim tlakom ili trebate kontrolirati unos natrija, vjerojatno je bolje odabrati mekši sir, kaže Castro Mortillaro.

Savjet: Izbjegavajte prerađene sireve

Ako je moguće, izbjegavajte visoko prerađene sireve poput onih u konzervi ili pojedinačno umotanih kriški.

“Sir u tubi, američki sir, pa čak i kremasti sir pružaju minimalne količine proteina uz mnogo veći udio masti i natrija”, kaže Martorano.

Neki prerađeni sirevi čak nisu tehnički klasificirani kao “sir” prema američkoj Upravi za hranu i lijekove, već kao “prerađeni proizvodi od sira” ovisno o sadržaju stvarnog sira i drugih sastojaka.

“Uvijek je bolje svježe”, prema Martorano.

Kada je riječ o siru, umjerenost je ključna. Bolje ga je koristiti kao dodatak jelima nego ga konzumirati kao samostalni obrok.

“Umjesto da sir koristite kao glavni izvor hranjivih tvari, on je zapravo prilog”, rekla je Martorano za CNN. “Ako sir kombinirate s nečim drugim – povrćem, cjelovitim žitaricama – to će ga učiniti zadovoljavajućim, punim obrokom”, objasnila je.