Život

U temelje su stavljali obavezno ovu stvar: Ovako su domaćini nekada pravili kuće kako bi u njima imali mir i sreću

U prošlosti, kada su ljudi birali mjesto za podizanje kuće, pridržavali su se strogih rituala vjerujući da će ih poštovanje tih običaja zaštititi od nepovoljnih znakova i donijeti sreću u budućnosti.

Jedan od rituala u vezi sa izborom mjesta za gradnju kuće bio je povezan sa ponašanjem životinja. Vjeruje se da su mirne životinje pokazatelj povoljnog mjesta za podizanje kuće. Budući vlasnici bi često dovodili ovce na mjesto gdje planiraju da grade kuću i ostavljali ih da prenoće. Ako bi stado mirno spavalo, smatralo se da je to mjesto pogodno za gradnju novog doma.

Foto: Unsplash

Još jedan ritual, praktikovan u nekim krajevima poput Mačve i Šumadije, uključivao je postavljanje četiri kamena na mjesta gdje će biti četiri ugla kuće. Sljedećeg jutra, domaćini bi provjeravali ispod kamenja da li su pronašli životinjice ili insekte. Ako bi ispod svakog kamena našli nešto, smatralo se da je mjesto pogodno za gradnju. U suprotnom, pomjerili bi kamenje i ponavljali postupak sve dok ne bi pronašli povoljan znak.

Foto: Unsplash

Prinošenje žrtve takođe je bio dio rituala prilikom gradnje kuće. Žrtve su se prinosile na temelju, pragu, ognjištu i krovu kako bi se umilostivile više sile. Umjesto životinje, danas se u temelj ugrađuju flaše s vinom, žito ili novac, piše stil.kurir.rs.

Nakon završetka gradnje, najveća radost za domaćina bilo je pokrivanje kuće, poznato kao pajdos. Taj dan, većina majstora radila je besplatno, dok su komšije, rodbina i prijatelji dolazili da pomognu bez poziva. Po završetku radova, organizovana je bogata gozba na kojoj su učestvovali svi prisutni, uz pesmu i muziku do kasno u noć.