ZanimljivostiŽivot

Carevi ga pili umjesto kafe: Smatra se najukusnijim pićem na svijetu

Čaj od jasmina koristi se u Kini od 13. stoljeća, kada je uglavnom posluživan carskoj obitelji. Smatra se jednim od najukusnijih čajeva, a njegova prekrasna, opojna aroma jedan je od razloga zbog kojih se mnogi odlučuju baš za njega.

Čaj od jasmina ima mnoge zdravstvene prednosti, a smatra se da je u Europu stigao u 16. stoljeću.

O kakvoj biljci je riječ, svjedoči i činjenica da litra ulja ovog cvijeta košta kao cijeli stan, piše krstarica.com

Evo nekih prednosti čaja od jasmina:

1. Antioksidativna svojstva: Čaj od jasmina bogat je moćnim biljnim spojevima poznatim kao polifenoli, koji djeluju kao antioksidansi u tijelu i štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Studije su povezale oštećenje slobodnih radikala s bolestima srca. Zeleni čaj od jasmina posebno je bogat katehinima, vrstom polifenola, poput epigalokatehina, povezanog s gubitkom težine, poboljšanom kontrolom šećera u krvi i zdravljem srca.

2. Pomaže u mršavljenju: Pijenje čaja od jasmina može ubrzati metabolizam i potaknuti sagorijevanje više kalorija, što može pomoći u gubitku težine.

3. Štiti srce: Čaj od jasmina bogat je polifenolima koji mogu pomoći u zaštiti srca od bolesti.

4. Može poboljšati rad mozga: Čaj od jasmina sadrži kofein koji može poboljšati funkcije mozga stimulirajući živčani sustav i potičući oslobađanje neurotransmitera poput dopamina i serotonina.

5. Smanjuje stres: Studija provedena na Univerzitetu Kyoto u Japanu pokazala je da sam miris čaja od jasmina može smanjiti stres i opustiti tijelo. S obzirom na njegova antioksidativna svojstva, smanjenje stresa i zaštita mozga, čaj od jasmina svakako može poboljšati imunološki sustav, što je danas potrebno mnogima.