Život

Pomicanje sata dokazano utječe na zdravlje ljudi: Evo što se mnogima dogodi dan nakon

Uskoro će doći vrijeme kada ćemo pomaknuti kazaljke na satu unaprijed, što znači da ćemo spavati sat manje u noći između subote i nedjelje. Ova promjena uvođenja ljetnog računanja vremena može utjecati na naše tijelo, a prilagodba novim uslovima može potrajati i do nekoliko sedmica.

Istraživanja su pokazala da pomicanje sata, bilo unaprijed ili unatrag, može izazvati neke zdravstvene probleme jer narušava naše prirodne cikluse spavanja. To može utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Foto: Unsplash

Neki su osjetljiviji na ove promjene, posebno adolescenti i djeca, jer im nedostaje jedan sat sna, što može rezultirati nervozom i smanjenjem kognitivnih funkcija. Kardiovaskularni bolesnici također trebaju biti posebno oprezni jer nedostatak sna može povećati stres i rizik od srčanih problema.

“Ugroženiji su kardiovaskularni bolesnici. Stres se javlja zbog nedostatka sna ako poštujete vrijeme, a ne kako ste navikli odlaziti na spavanje. Kažu da tog ponedjeljka nakon promjene vremena ima više srčanih udara nego inače, kao i kad pređemo na zimsko računanje vremena, da ih bude manje nego inače”, tvrdi dr. Stefanović za RTS.

Foto: Unsplash

Prema riječima stručnjaka, važno je slušati svoje tijelo i spavati kada osjetimo potrebu, bez obzira na promjene u vremenu. Ako se osjećamo umorno ili tromo, trebamo si dopustiti odmor.