Zanimljivosti

Kada vidite valove kvadratnog oblika odmah izađite iz vode: Evo zbog čega

Svako ko je živio uz obalu velikih vodenih površina svjestan je prirodnih opasnosti koje se mogu pojaviti. Snimak prikazuje fascinantan, ali potencijalno opasan fenomen koji se dešava širom svijeta – kvadratne valove u okeanu.

Iako su nam valovi poznati kao oblici vode koji se kreću prema obali, ovaj fenomen pokazuje da oni mogu poprimiti neobičan, gotovo kvadratni oblik, što može izazvati probleme.

Iako je teško zamisliti da se valovi mogu kretati pod takvim uglom da formiraju kvadrat, to se događa. Iz zraka, ovo može izgledati kao da postoji mreža ispod površine vode koja stvara čudne geometrijske oblike. U stvarnosti, kvadratni valovi nastaju kada se dva vala susretnu pod različitim uglovima, obično kao posljedica različitih vremenskih prilika.

Iako možda fasciniraju, kvadratni valovi su povezani s jakim lokalnim plimnim strujama i mogu biti opasni. Oni mogu dostići visinu od čak tri metra i nestati brzo, što može dovesti do nesreća i brodoloma. Prema Europskoj svemirskoj agenciji, kvadratni valovi su bili uzrok mnogim brodskim nesrećama u prošlosti, iako neki tvrde da su manje opasni nego što se to misli, piše Klik.hr.

Iako možemo biti fascinirani njihovim izgledom, uvijek treba biti oprezan u okeanu i izbjegavati surfanje u valovima ako nismo sigurni u svoje sposobnosti. Snimak valova u akciji prikazuje njihovu snagu, dok osoba s obale promatra događaj. Kvadratni valovi mogu se dogoditi bilo gdje u svijetu, a jedno od najpoznatijih mjesta za njihovo promatranje je otok Île de Ré u Francuskoj.