Zanimljivosti

Fen ima tajno dugme za koje malo ko zna: Čini kosu magičnom, kao da ste izašli iz salona

Frizeri su oduvijek znali koliko je važno zadržati frizuru što duže, pogotovo za žene s zahtjevnijom kosom. Sada je otkriveno fantastično rješenje koje štedi vrijeme i novac.

Prema poznatom frizeru Michaelu Douglasu, upotreba tajnog dugmeta na fenu može produžiti trajanje vaše frizure. Ovo dugme, nazvano “cool shot”, može se razlikovati na različitim fenovima za kosu, ali obično je označeno plavom bojom ili simbolom pahuljice na dršci. Ono služi da ohladi kosu i “fiksira je”, te bi trebalo biti posljednji korak u rutini sušenja kose.

Foto: Unsplash

Douglas je uporedio kosu sa staklom kako bi objasnio kako ovo dugme funkcioniše.

“Kada zagrijete staklo, postaje mekše i podložnije oblikovanju. Kada ga ohladite, postaje čvrsto i zadržava oblik koji želite. Sličan princip vrijedi i za kosu”, objašnjava ovaj stručnjak za kosu.

Nakon oblikovanja kose uz pomoć toplog zraka fena, možete preći na “hladni udarac” kako biste dodatno učvrstili stil.

Foto: Unsplash

Hladan zrak pomaže da se folikuli kose “zaključaju” na mjestu, što produžava trajanje frizure. Dakle, ako sušite kosu uvijenu oko četke, hladni zrak pomaže da se krajevi zatvore, dajući kosi glatku i sjajnu završnicu, smanjujući kovrdžanje i doprinoseći njenoj uglađenosti.