Zanimljivosti

Ovo sigurno niste znali: Nevjerovatne dobrobiti predenja mačke na ljudski organizam

U svijetu medicinskih istraživanja sve više se ističe važnost koju mačke imaju u očuvanju ljudskog zdravlja. Niz studija je pokazao da mačke svojim predenjem pokazuju različite obrasce koji su relevantni i za uživanje i za upozorenje na određene bolesti kod ljudi.

Postoje istraživanja koja se bave različitim vrstama predenja, a njihova specifičnost može varirati ovisno o tipu bolesti.

Foto: Unsplash

 

 

Osim toga, istraživanja su utvrdila niz korisnih učinaka predenja mačaka na ljudski organizam:

Smanjenje stresa: Vibracije koje se stvaraju tijeko predenja maca djeluju smirujuće na ljudski živčani sustav, smanjujući stres i napetost.

Dijagnostika putem predenja: Liječnici su primijetili da mačke svojim predenjem mogu upozoriti na određene zdravstvene probleme, što može biti korisno za dijagnozu bolesti.

Foto: Unsplash

Regulacija krvnog tlaka: Predenje mačaka može pozitivno utjecati na regulaciju krvnog tlaka.

Jačanje kostiju: Frekvencija vibracija od 25 do 200 Hz koje proizvodi mačka tijekom predenja prema riječima ortopeda može doprinijeti jačanju kostiju.

Smanjenje rizika od srčanog udara: Studije su pokazale da vlasnici mačaka imaju manji rizik od srčanih problema.

Foto: Unsplash

Uklanjanje otoka i infekcija: Stručnjaci tvrde da intenzitet vibracija koje proizvode mačke može potaknuti cirkulaciju, što može pomoći u smanjenju otoka i uklanjanju infekcija.

Pozitivan učinak na ligamente i mišiće: Neki sportaši primjećuju pozitivan učinak maženja sa svojim mačkama na umor mišića i ozljede ligamenata, a znanstvena istraživanja potvrđuju ovu pojavu.

Foto: Unsplash

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je da mačke mogu imati značajan utjecaj na ljudsko zdravlje i dobrobi, prenosi lovesensa.rs.