Zanimljivosti

Sa samo dvije godine majka ju je tjerala na dijetu i vodila u solarijum: Bila je najljepša djevojčica na svijetu, evo kako danas izgleda

Opsesija Amerike dečjim takmičenjima u ljepoti je dobro poznata, ali dok mnoge majke to vide kao priliku za svjetliju budućnost svoje djece, realnost je često daleko od toga. Djeca su izložena ogromnim pritiscima i nezdravim zahtjevima kako bi zadovoljila standarde “savršenstva”.

Ovi zahtijevi često uključuju solarijum, duge vještačke nokte, komplikovane frizure, ekstenzije, tešku šminku i vještačke trepavice, što prati intenzivno vježbanje, koreografija i zahtijevi da se djeca ponašaju kao odrasli.

Sveprisutni sjaj ovih takmičenja često prikriva tamnu stranu, a to je tamna strana koja je duboko utjecala na sudbinu mlade Eden Vud. Njeno ime i lice postali su poznati ne samo u Americi, već i širom svijeta. Postala je višestruka pobjednica raznih takmičenja u ljepoti, ali je iza svih tih blistavih trenutaka stajala sasvim druga priča koju je mlada Eden osjetila na svojoj koži.

Sa samo dvije godine, Eden je uvedena u svijet izbora ljepote od strane svoje majke, Miki, čija opsjednutost idealnim izgledom djeteta je dostigla neprirodne razmjere. Mikini zahtjevi i pritisci su bili preveliki, podvrgavajući Eden dijetama koje su drastično ograničavale unos kalorija, kao i redovnom korištenju solarijuma. Ova neodrživa rutina života dovela je do ozbiljnih zdravstvenih problema kod male Eden.

Kasnije su se pojavile informacije da je majka često fizički kažnjavala Eden, opravdavajući to željom da kod nje “razvije otpornost na stresne situacije”. Naposlijetku, Eden je odlučila da se povuče iz takmičenja kada je napunila šest godina, osvojivši već 300 titula.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eden Wood® (@officialedenwood)

Danas, sa osamnaest godina, Eden je i dalje aktivna u svetu modelinga, ali na zdraviji način. Osim modelinga, istražuje glumu i pisanje. Njena priča, zabilježena u autobiografskoj knjizi, osvjetljava duboke probleme koji se kriju iza sjajnih površina dečjih takmičenja u ljepoti, ističući važnost fokusa na dobrobit, zdravlje i sreću djece, umjesto besmislenog forsiranja izgleda i glamura, piše zena.blic.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eden Wood® (@officialedenwood)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eden Wood® (@officialedenwood)