Život

Ovo je istina o čuvenom brodu, otkrivena velika tajna o Titaniku: Nećete vjerovati čemu je zapravo služio

April 1912. godine zauvijek je ostao urezan u istoriju kao vrijeme kada je svijet svjedočio jednoj od najvećih pomorskih tragedija – potonuću RMS Titanika nakon sudara sa santom leda.

Ova katastrofa odnijela je 1.500 života, a olupina broda i danas leži na dnu Atlantika, podsjećajući nas na tu tužnu noć.

Zahvaljujući animatoru Džeredu Owenu, sada imamo priliku da ponovo oživimo grandioznost ovog broda koji je prije 112 godina krenuo na svoje prvo i posljednje putovanje iz Sauthemptona.

Foto: Unsplash

Owen je kreirao impresivnu animaciju koja prikazuje svih 10 paluba Titanika, uključujući i posljednju sa čamcima za spasavanje.

“Kada su ga izgradili, Titanik je bio najveći brod na svijetu. Dizajniran je pre više od 100 godina, bez korištenja kompjutera i 3D softvera. Sve je bilo plod ručnog rada, što predstavlja ne samo nevjerovatno inženjersko dostignuće već i remek-djelo zanatske vještine”, istakao je Owen.

Owenova animacija možda će pomoći australijskom milijarderu Klajvu Palmeru koji je najavio rekonstrukciju čuvenog broda pod imenom “Titanik 2”. Planira se da bude gotov do 2027. godine, s modernizovanim navigacionim i sigurnosnim sistemima, čime će biti unaprijeđena sigurnost putnika.

Foto: Unsplash

Mladi animator takođe je otkrio neke zanimljive detalje o dizajnu broda, uključujući manje poznatu priču o četvrtom dimnjaku s crnim vrhom.

“Na Titaniku su korišćena samo tri dimnjaka, a četvrti je dodat radi estetskog dojma”, objasnio je Owen. Dodao je kako su graditelji vjerovali da će četvrti dimnjak dati brodu moćniji izgled, iako je služio samo kao ventilacija, piše B92.

Foto: Unsplash

Takođe je zanimljivo znati da skraćenica “RMS” označava “Kraljevski poštanski brod” (Royal Mail Ship), jer je Titanik bio namijenjen prevozu pošte i paketa. Prema podacima Smitsonijan muzeja, na brodu je bilo između šest i devet miliona pošiljki, namijenjenih za Njujork.

Nažalost, sva ta pošta je izgubljena u noći 15. aprila, kada je Titanik potonuo, dva sata i 40 minuta nakon sudara s ledenom santom.