Zanimljivosti

Konačno riješena misterija: Evo zašto su žene sa žutom/svijetlom kosom „plavuše“?

“Plavuša” je termin koji je evoluirao tokom vremena, izražavajući karakteristike svijetle kose. U prošlosti, naš jezik nije imao precizne nazive za boje kose, već se koristio opis boje u odnosu na svjetlost ili tamu. Stoga je “plava” bila asocijacija na svjetlost, blijeđe nijanse, a ne nužno plavu boju kako je danas shvatamo.

Foto: Unsplash

Staroslovenski jezik koristio je izraz “plav” da opiše svetle, bledunjave tonove, uključujući i nijanse žute. To je rezultiralo time da se “plav” koristio za opisivanje boja koje su bile svijetle i sunčane, uključujući i zlatno žutu kosu.

Reč “plav” nije bila ograničena samo na kosu, već se koristila za opisivanje različitih svijetlih tonova, kao što su bijela i zlatno žuta. Ovaj širi spektar korištenja termina “plav” doprinio je tome da se i svjetložuta kosa povezuje s ovim izrazom.

Foto: Unsplash

Termin “blond” potiče iz starofrancuskog jezika, gdje je značio žutu, sunčanožutu ili zlatnožutu boju. Kasnije su ga preuzeli i drugi jezici, poput engleskog, njemačkog i italijanskog.

Interesantno je napomenuti da postoje jezici, poput španskog i portugalskog, u kojima termini za osobu sa svijetlom kosom ne reflektuju nužno žutu boju. Na primjer, na španskom se koristi “rubio” (doslovno “crvena”), dok se na portugalskom koristi “loira” (doslovno “plavo”).

Foto: Unsplash

Dakle, “plavuša” kao termin ima svoje korijene u opisivanju svijetlih tonova kose, uključujući i žutu, zlatnu nijansu, što odražava evoluciju jezika i shvatanja boja kroz vrijeme.