Mozgalice

Zadatak od 2 rješenja potpuno zbunio ljude na internetu: Znate li rješenje?

Ovaj matematički zadatak izazvao je dosta konfuzije zbog načina na koji je postavljen i nedostatka jasno definisanog redoslijeda operacija. Da bismo utvrdili tačno rješenje, potrebno je razmotriti matematička pravila.

Izraz 6/2(2+1) može se interpretirati na dva načina:

Prvi je taj što je izostavljen znak koji se odnosi na operaciju množenja ispred broja 2 i zagrade, a drugi je taj što deljenje i množenje nisu odvojeni drugim zagradama, pa mnoge ljude buni redoslijed operacija.

Ukoliko prvo podijelimo šest sa dva, pa zatim pomnožimo sa rezultatom zagrade (3), rezultat je 9.

Ako prvo pomnožimo 2 i zagradu, odnosno 2 i 3, pa prvu šesticu podijelimo rezultatom množenja (6), dobićemo rješenje 1.

Foto: printscreen/ twitter

Mnogi korisnici društvene mreže Twitter na kojo je objavljen zadatak su pokušali da izraz izračunaju i na školskom digitronu, ali i na svom telefonu, kako bi potvrdili rezultate iz inicijalnog tvita – i dobili su isto.

Različiti kalkulatori i uređaji mogu interpretirati izraz na različite načine zbog načina na koji su programirani ili kako tumače matematičke izraze.

“Rezultat je 9”

Matematički, ako slijedimo standardni redoslijed operacija (BODMAS/BIDMAS pravilo), prvo se izvršavaju zagrade, zatim eksponenti, zatim množenje i dijeljenje (od leva na desno), i na kraju sabiranje i oduzimanje (od lijeva na desno). Prema tome, prvo se vrši množenje unutar zagrada, pa se onda dijeli rezultatom.

Dakle, prema standardnom matematičkom pravilu, ispravan rezultat je 9.