Novosti

Stigla zvanična obavijest: Evo koji su dani neradni za prvomajske praznike

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike iznosi važnu obavijest za sve građane Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s obilježavanjem Prvog maja, međunarodnog praznika rada.

Sukladno Zakonu o praznicima, koji propisuje da Prvi maj ima status međunarodnog praznika rada te se obilježava kroz dva dana, 1. i 2. maja, Ministarstvo je objavilo da će srijeda, 1. maj, i četvrtak, 2. maj 2024. godine biti neradni dani.

Ovim saopštenjem, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike želi uputiti čestitke svim radnicima povodom Prvog maja, praznika rada. Ističe se važnost čovjeka kao ključnog resursa te se podsjeća na neophodnost pridržavanja propisanih prava radnika sukladno Zakonu o radu.

Nadalje, Ministarstvo naglašava potrebu osiguranja sigurnog i pravednog radnog okruženja za sve zaposlene te poziva poslodavce na poštivanje navedenih prava i osiguravanje optimalnih uvjeta rada.

Ovaj praznik, osim što pruža priliku za odmor i obilježavanje doprinosa radničke klase, također podsjeća na važnost socijalne pravde, solidarnosti među radnicima te kontinuiranog zalaganja za unaprjeđenje uvjeta rada i zaštite radničkih prava.