Zanimljivosti

Pravila ishrane doktora Amosova: Ako pratite ove korake bit ćete mršavi i izuzetno zdravi

Dr. Nikolaj Mihajlovič Amosov, priznati kardiolog i dobitnik Lenjinove nagrade, poznat je po svojim istraživanjima o dugovječnosti i zdravom načinu života. Kroz četiri decenije medicinskog rada, Amosov je razvio osnovna načela ishrane koja su postala poznata po svojoj praktičnosti i efikasnosti.

Foto: Unsplash

Amosovova filozofija ishrane naglašava značaj zdrave ishrane, ističući da ona predstavlja temelj zdravog života, ali ne i jedini faktor koji utiče na zdravlje. Važno je istaći njegovu preporuku da se posebna pažnja posveti kontroli težine, posebno u mladosti, kada je apetit najveći izazov za očuvanje zdravlja.

Amosova pravila ishrane:

-Podsistem zdrave ishrane je najvažniji: pravilna ishrana je neophodna, ali nedovoljan je uslov za zdravlje, međutim, što su lošije druge komponente režima, to je strožja ishrana. Uz veliku fizička kondicija, smirenu psihu, to više sebi možete da dozvolite “greške” u ishrani, prenosi stil.kurir.rs. 

-Borba protiv sopstvenog apetita glavni je problem zdrave osobe. Ugađanje u ishrani dozvoljeno je samo mladima.

Foto: Unsplash

-Ne možete jesti profilaktički (preventivno).

-Jedino sredstvo za mjerenje u ishrani je ravnoteža, a standard je vaša normalna težina.

-Tablice kalorija samo su za uputstvo: koje namirnice da izbjegavamo, a koje su bezbjedne. Ne prilagođavajte težinu godinama! (U smislu da kilogrami dolaze s godinama)

-Ovo je zaista opasno, čak i zato što ljudi stariji od pedeset rizikuju da dobiju hipertenziju i sklerozu jer su te bolesti povezane sa viškom masnoće.

-Jedite više sirove hrane.

Foto: Unsplash

-Dobro je gladovati. Postite nedeljno dva do tri dana – jednom mjesečno ili svake dve nedelje bukvalno štrajkujte glađu i bićete zdravi.

-Metabolički trening je trening ćelija za uštetu energije. Postoji samo jedna metoda – budite na obroku bez hrane. Zbog toga će ćelije da “pojedu” sve pa i ono što nije baš jestivo.

“Digestivni kanal ima dva glavna neprijatelja: prekomjernu prerađenu hranu i “stres sistem”, hipotalamus i nadbubrežne žlijezde, koji pružaju odgovor na stres. Mekan, drobljen kašalj detoksificira mišiće crevne flore i eventualno oslobađa enzime. Dugotrajni mentalni stres, neprijatne emocije mogu narušiti nervnu regulaciju želuca i debelog crijeva – dva odjeljenja koja su najviše povezana sa centralnim nervnim sistemom. Ovaj faktor je posebno izražen kod prekomjerne ishrane visoko prerađenom hranom.”

Foto: Unsplash

Šta uraditi?

Unos vitamina koji se nalaze u 300 do 500 grama sirovog korenastog povrća, lišća i voća dnevno (što raznovrsnije to bolje). Nezaslađeni sokovi od voća i povrća, uvek različiti piju se uvelikim količinama.

Masti – Za mršavu osobu, masti nisu štetne. Oni koji imaju normalnu telesnu masu, životinjske masti se mogu konzumirati.

Mlijeko i do 50 grama mesa dnevno daju potrebne aminokiseline.

Foto: Unsplash

Ugljeni hidrati – su dozvoljeni ljudima sa normalnom telesnom težinom, samo morate imati na umu da je šećer gori od hljeba.

So – Bolje je uopšte je ne koristiti. Zbog soli, trebalo bi da ograničite čak i unos supa.

Kroz Amosovova načela ishrane, ističe se važnost fizičke aktivnosti, kao i umjerenog unosa šećera, masti i soli. Ovaj sveobuhvatni pristup zdravoj ishrani pruža smjernice za dugovječan i zdrav život, naglašavajući važnost holističkog pristupa zdravlju.