Novosti

Želite veliki rod? Posadite ovako paradajz i nećete vjerovati kakav će efekat biti

Paradajz je jedna od najpopularnijih kultura koja se uzgaja u gotovo svakom povrtnjaku. Iako uzgoj paradajza može izgledati jednostavno, postoji nekoliko ključnih koraka koje treba slijediti kako bi se postigli optimalni rezultati.

Duboka sadnja je ključna praksa koju preporučuje YouTube kanal Proizvodnja voća i povrća. Iako može biti neobično saditi rasad paradajza do lista, ova tehnika je neophodna za razvoj snažnog korijenskog sistema.

Foto: Unsplash

Važno je odabrati rastresito, drenirano i zagrijano tlo za uzgoj paradajza. Idealna orijentacija za parcelu je južna, dok bi tlo trebalo biti bogato hranjivim tvarima.

Paradajz se obično sadi kao presadnice i najbolje rezultate postiže kada se uzgaja u plastenicima ili plastenicima. Važno je napomenuti da paradajz voli toplotu i svjetlost te ima srednje potrebe za vodom.

Prilikom sadnje, preporučuje se duboko zakopavanje biljke, čak do 2/3 stabljike, kako bi se razvila snažna korijenska struktura. Preporučuje se i uklanjanje donjih listova prije sadnje kako bi se potaknuo razvoj korijena.

Foto: Unsplash

Kvalitetno pripremljeno tlo je ključno za uspješan uzgoj. Metode duboke sadnje mogu varirati, ali je važno osigurati da je tlo dovoljno rahlo kako bi korijenje moglo lako prodrijeti i rasti.

Nakon sadnje, važno je redovno zalijevati biljke kako bi se osiguralo zdravlje i snažan rast. Također je važno osigurati odgovarajuću potporu biljkama kako bi rasle uspravno i zdravo.

Uz pravilno slijedenje ovih koraka, možete očekivati ​​izobilne i zdrave prinose paradajza u svom vrtu.

Detaljno uputstvo pogledajte u videu ispod: