Život

Šarmantni, druželjubivi, zabavni, ali ih jedan znak odaje: Psihijatar otkrio kako da za 5 minuta prepoznate psihopatu

Psihopata je osoba čiji je karakter patološki narušen, često karakteriziran nedostatkom savjesti i moralnih principa. Njihov emocionalni raspon često je ograničen, nedostaje im osjećaj ljubavi ili naklonosti, a ulaze u veze i odnose s drugima isključivo radi osobne koristi, bilo da je to materijalna dobit, emocionalna podrška ili nešto drugo.

Foto: Unsplash

Nervni sistem psihopata često zahtijeva uzbuđujuće aktivnosti kako bi se osjećali normalno, te stoga često žive na rubu, što ih može učiniti privlačnima drugima, posebno suprotnom spolu.

Dr. Sohom Das, forenzički psihijatar iz Velike Britanije, istražuje ovu temu i opisuje karakteristike koje olakšavaju prepoznavanje psihopata. Kroz svoj kanal “Psih za bolne umove”, Dr. Das dijeli svoja iskustva i znanje iz stvarnih slučajeva, nudeći uvid u ovu kompleksnu problematiku.

Prema Dr. Dasu, prepoznavanje psihopata može biti izazovno jer su oni vješti u prikrivanju svoje prave prirode. Često su šarmantni, druželjubivi i zabavni, što im omogućava da lako manipuliraju drugima. Važno je shvatiti da psihopate ne pokažu svoju pravu narav odmah, već postupno manipuliraju i koriste druge kako bi postigli svoje ciljeve.

Foto: Unsplash

Psihopate često pokazuju agresivno ili impulsivno ponašanje, krše zakon, iskorištavaju druge i često ne osjećaju krivicu za svoje postupke. Njihova nedostatak empatije i saosećanja može ih dovesti do neodgovornog i bezobzirnog ponašanja, a mogu i lako lagati kako bi postigli svoje ciljeve.

APA (Američko psihološko udruženje) koristi termin “psihopata” za opisivanje ljudi s antisocijalnim poremećajem ličnosti, koji često pokazuju niz karakteristika kao što su impulzivnost, agresija, manipulacija i nedostatak osjećaja krivice ili kajanja za svoje postupke.