Novosti

Za ovaj doručak kažu da nema boljeg: Čisti crijeva i topi kilograme kao od šale, a jako je zdrav

Ovsena kaša se smatra jednim od najzdravijih doručaka, a mnogi ne mogu zamisliti jutro bez svoje omiljene kaše. Osim što pomaže čišćenju crijeva, idealna je za mršavljenje i često je sastavni dio raznih dijeta.

Prvo, ovsena kaša je bogata vlaknima i duže ćete se osjećati sitim. Drugo, studija iz 2016. godine pokazala je da doručak od ugljenih hidrata sa “sporim oslobađanjem”, poput ovsene kaše ili žitarica s mekinjama, konzumiran tri sata prije vežbanja može pomoći u sagorijevanju više masti.

Foto: Unsplash

Kako? Ugljeni hidrati sa “sporim oslobađanjem” ne podižu nivo šećera u krvi toliko visoko kao rafinisani ugljeni hidrati (npr. beli hleb). Posledično, nivoi insulina ne rastu tako visoko.

Pošto insulin igra ulogu u signaliziranju telu da skladišti masti, niži nivoi šećera u krvi mogu vam pomoći da sagorevate masti.

Foto: Unsplash

RECEPT

Sastojci:

ovsene pahuljice bez dodataka – samo ovas
1 kašika kakaa
1 kašika sirovog lešnika
2 kašike suvog grožđa
1 kisela jabuka (ili voće po izboru: banana, borovnica, brusnica)
1 kašika lanenog sjemena (samljevenog)
1 kašika čia sjemena
voda
1 kašika meda

Foto: Unsplash

Priprema:

U činiju pomiješajte sve suhe sastojke – količinu ovsenih pahuljica odredite po želji. Dodajte vrelu vodu i med, a zatim i jabuku, pa sve dobro izmiješajte. Nakon 5 minuta, doručak je spreman za konzumaciju. Ovakav doručak će vas držati sitim do ručka, prenosi stil.kurir.rs.