Zanimljivosti

Evo zašto Kineskinje u 8. deceniji uglavnom izgledaju mlađe od naših žena: 5 trikova kojih se pridržavaju, a ovu stvar ni za živu glavu ne rade

Kineskinje poznate su po svom mladolikom izgledu. One održavaju jedrinu, blistavost i zdravu kožu koristeći prirodne trikove, pa mnogi “prepisuju” njihove recepte.

Izbjegavaju hemijske proizvode i igle, a koriste isključivo prirodne preparate.

Foto: Pexels

Evo tajni njihove lepote i vitkosti koje i vi možete lako primijeniti.

Jedan od primjera je slavna dizajnerka Vera Vang koja u 74. godini izgleda kao tinejdžerka.

Foto: Pexels

Veganski dan

Kinezi praktikuju tzv. veganski dan kada ne konzumiraju meso i mliječne proizvode. Ovo je veoma efikasan način za detoksikaciju prema tradicionalnoj kineskoj medicini, a može pozitivno utjwcati na cjelokupno zdravlje.

Lotus čaj

Magični čaj od lotusa pomaže u izbacivanju viška tečnosti i toksina, može pomoći pri gubitku kilograma i poboljšava varenje. Pije se na prazan stomak, a može se služiti topao ili hladan.

Foto: Pexels

Maska od kurkume

Kurkuma, bogata mineralima, odlična je za lice, pomaže protiv akni, ujednačava ten i nježno čisti kožu. Na Istoku su njena blagotvorna svojstva prepoznata davno.

Pomiješajte kašičicu kurkume sa kašikom gline i malo ružine vodice. Nanesite na očišćeno lice i držite do pola sata. Nakon toga isperite masku i lagano osušite lice peškirom. Ova maska upija nečistoće i dezinfikuje kožu, dok je ružina vodica tonira.

Foto: Unsplash

Tai chi gimnastika

Tradicionalna kineska vještina, Tai chi, naglašava umetnost pokreta, ravnotežu i nježnost. Vjeruje se da pomaže uspostavljanju telesnog i duhovnog balansa.

Foto: Unsplash

Zaštita od sunca

Kineskinje izbjegavaju izlaganje suncu kad god je moguće. Agresivni UVA i UVB zraci oštećuju kožu i ubrzavaju starenje, uzrokujući bore i mrlje. Prilikom izlaska napolje, nanesite proizvod za zaštitu od sunca.