Život

Poznati kardiolog otkrio: Od 220 oduzmite broj svojih godina i znat ćete da li vam srce radi kako treba

Vježbanje je ključno za održavanje dobrog zdravlja i spriječavanje brojnih bolesti, ali je važno pristupiti mu pravilno, posebno za osobe srednjih ili starijih godina.

Prof. dr Petar Otašević, specijalista interne medicine i kardiolog, naglašava značaj prethodnog zdravstvenog pregleda prije početka vježbanja.

Foto: Pixabay

Evo ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir:

Prije početka vježbanja, posebno za sredovječne i starije osobe, preporučuje se kardiološki pregled koji uključuje provjeru krvnog pritiska, laboratorijske analize, EKG i ultrazvuk srca.

Ljekari preporučuju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti sedmično. To može biti u obliku šetnje, brzog hoda, trčanja, vožnje bicikla ili bilo koje druge aktivnosti koja vam odgovara.

Kardio vježbe, poput trčanja, plivanja, vožnje bicikla i preskakanja užeta, imaju pozitivne učinke na kardiovaskularni sistem i pomažu u kontroli težine. Ove vježbe povećavaju izdržljivost i potrošnju kalorija.

Foto: Unsplash

Maksimalna Srčana Frekvenca

Izračunavanje Maksimalne Frekvence: Maksimalna srčana frekvenca računa se tako što se od broja 220 oduzme broj godina. Na primjer, za osobu od 50 godina, maksimalna srčana frekvenca bi bila 170 udara po minuti.

Tijekom vježbanja, vodite računa da broj otkucaja srca ne prelazi ovu maksimalnu vrednost. Održavanje srčane frekvence u preporučenom opsegu je važno za bezbjedno i efikasno vježbanje.

Umjerenost i Pauze

Izbjegavajte pretjerano naporno vježbanje koje može preopteretiti organizam i povećati rizik od srčanih problema.

Pravite česte pauze tijekom vježbanja kako biste omogućili tijelu da se odmori i oporavi.

Vježbanje je izuzetno korisno za zdravlje, ali je važno pristupiti mu pažljivo, posebno za osobe srednjih ili starijih godina. Prije početka vježbanja, obavite potrebne zdravstvene provjere, pratite maksimalnu srčanu frekvencu i vježbajte umjereno. Na taj način, možete uživati u svim benefitima fizičke aktivnosti uz minimalan rizik za zdravlje, prenosi mondo.rs.