Život

Sezona krpelja je u jeku, a ovu namirnicu svi imate u kuhinji: Samo je stavite na krpelja i sam će pobjeći

Počela je sezona krpelja. Krpelji su sitni paraziti koji se mogu pričvrstiti na vašu kožu i sisati krv, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući bolesti poput lajmske bolesti.

Evo nekoliko savjeta kako postupati s krpeljima, uključujući preporuke za njihovo uklanjanje i tretiranje:

Preporuke za tuširanje i pregled

Odmah se istuširajte: Kada se vratite iz prirode, preporučuje se da se odmah istuširate i operete kosu. Krpelji često biraju vlažna i topla mjesta na tijelu poput stomaka, prepona, pazuha ili vrata ispod kose.

Pregledajte svoje tijelo: Nakon tuširanja, temeljito pregledajte svoje tijelo, uključujući teško dostupna mjesta. Koristite ogledalo ili zamolite nekoga da vam pomogne.

Foto: Unsplash

Uklanjanje krpelja

Ako primijetite krpelja koji je već prodro u kožu, možete ga ukloniti pincetom. Evo kako:

Pripremite pincetu: Upotrebite finu, šiljastu pincetu koja je sterilna.

Uhvatite krpelja blizu kože: Uhvatite krpelja što bliže površini kože kako biste izbjegli drobljenje njegovog tijela.

Pažljivo izvucite krpelja: Povucite krpelja ravno prema van, stabilnim i laganim pritiskom. Nemojte ga uvrnuti ili naglo povući jer to može uzrokovati da dijelovi tela krpelja ostanu u koži.

Dezinfikujte područje: Nakon uklanjanja, dezinfikujte mjesto ugriza alkoholom ili drugim antiseptikom.

Foto: Unsplash

Narodni lijekovi

So: Posipanje soli na mjesto ujeda i prekrivanje vatom ili gazom može izazvati krpelja da se sam odvoji zbog iritacije i nedostatka vazduha. Držite ovaj oblog oko 20 minuta.
Alkohol: Natopite komad vate ili gaze alkoholom (ili rakijom) i lagano, kružnim pokretima, nanesite na zahvaćeno područje. Toplota i iritacija izazvana alkoholom mogu naterati krpelja da se izvuče.

Šta izbjegavati

Ulje: Nemojte koristiti ulje na mjestu gde je krpelj pričvršćen jer to može izazvati da krpelj prodre dublje u kožu, povećavajući rizik od infekcije.

Foto: Unsplash

Kada potražiti medicinsku pomoć

Ako niste sigurni kako pravilno ukloniti krpelja ili primijetite simptome infekcije (poput crvenila, osipa, groznice, ili bolova u zglobovima), odmah se obratite ljekaru. Ljekar može sigurno ukloniti krpelja i pružiti daljnje upute ili tretman ako je potrebno.

Redovno pregledanje tijela nakon boravka u prirodi i pravilno uklanjanje krpelja su ključni za spriječavanje potencijalnih infekcija i bolesti koje krpelji mogu prenijeti.