Život

Apple će vlasnicima starih iPhonea morati isplatiti više od 600 KM: Ovo je razlog

Ako ste kupili iPhone 7 ili 7 Plus koji je imao problema s mikrofonom, možda ispunjavate uvjete za primanje između 50 i 349 dolara (91 i 634 KM) kao dio Appleove nagodbe za tužbu od 35 miliona dolara (63.4 miliona KM).

Ipak, prije nego počnete trljati ruke i pripremati izlet na more, postoji caka. Da biste ispunili uslove za odštetu, morate biti stanovnik SAD-a i imati dokaz o vlasništvu iPhonea 7 ili 7 Plus između 16. septembra 2016. i 3. januara 2023. Znamo, razočaranje. Također morate imati prijavljen problem sa zvukom u tom roku i dokaz da ste platili popravak sami. Ako zadovoljavate sve gore navedene uslove, idite na zvaničnu web stranicu kolektivne tužbe i podnesite zahtjev u predviđenom roku.

Foto: Unsplash

U tužbi, koja je podnesena Okružnom sudu SAD-a za Sjeverni okrug Kalifornije 2019., navodi se da su iPhone 7 i 7 Plus imali neispravan audio čip koji je rezultirao raznim problemima, uključujući probleme s pozivima. Problem je prvo pripisan pogrešnom predstavljanju iOS-a 11.3 prije nego što je utvrđeno da je do njega došlo zbog neispravnog audio IC-a. Apple je na kraju ponudio besplatne popravke za sve pogođene uređaje, ali to nije spriječilo razočarane vlasnike da se obrate sudu.

Apple je 2019. tužen zbog ovog problema u više američkih država, a u pritužbama se navodilo da je kompanija prekršila zakone o zaštiti potrošača i prekršila jamčenje. Uprkos pristanku na nagodbu, Apple je zanijekao bilo kakvu krivnju, a sud koji je raspravljao o kolektivnoj tužbi nije presudio u korist Applea ili korisnika, javlja Bajtbox.

Foto: Unsplash

Kako Podnijeti Zahtjev za Odštetu?

Provjerite ispunjavate li uvjete: Morate biti stanovnik SAD-a, imati dokaz o vlasništvu iPhonea 7 ili 7 Plus u navedenom periodu, prijavljen problem sa zvukom i dokaz da ste platili popravak sami.

Pronađite dokumentaciju: Prikupite račune za kupnju, servisne dokumente i sve druge relevantne dokaze o vlasništvu i popravcima.

Posjetite web stranicu kolektivne tužbe: Na službenoj web stranici ćete pronaći sve potrebne informacije i formular za podnošenje zahtjeva.

Podnesite zahtjev: Ispunite potrebne informacije i priložite potrebnu dokumentaciju.

Iako ova prilika možda nije dostupna za sve, ona ističe važnost razumijevanja prava potrošača i praćenja kolektivnih tužbi koje se mogu odnositi na proizvode koje koristite. Također, pokazuje kako potrošači mogu tražiti pravdu i kompenzaciju kada dođe do problema s proizvodima velikih kompanija poput Applea, piše Bajtbox.