Mozgalice

Možete li oboriti dosadašnji rekord od 23 sekunde: Pronađite šahovsku figuru koja nedostaje na tabli

Mozgalice su fascinantne mentalne vježbe koje nas tjeraju da razmišljamo izvan okvira, testiraju naše kognitivne sposobnosti i pružaju nam priliku za zabavu i učenje istovremeno.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj klasičnih zagonetki, logičkih problema ili vizuelnih iluzija, mozgalice su savršen način da provedete vrijeme razvijajući svoju kreativnost i analitičko razmišljanje.

One nisu samo zabavne već i izuzetno korisne za održavanje mentalne oštrine i poboljšanje koncentracije. U ovom tekstu istražićemo različite vrste mozgalica, njihovu istoriju i benefite koje donose našim mozgovima, kao i savjete kako da pristupite rješavanju ovih intelektualnih izazova.

Ljubitelji šaha često su i strastveni rješavači mozgalica, pa smo danas pripremili zadatak koji kombinuje oba interesa. Na slici ispred vas nalazi se partija šaha koja je već u toku.

Na šahovskoj tabli, međutim, nedostaje jedna od 32 crne i bijele figure koje se koriste na početku partije. Jedna figura je – pojedenа.

Vaš zadatak je da otkrijete koja figura nedostaje.

Možete li uočiti koja?

Vješti u rešavanju ovakvih vizuelnih mozgalica uspjeli su da postave gotovo nedostižan rekord – uočili su koja figura nedostaje za samo 23 sekunde.

Možete li vi biti brži?

Ako želite da provjerite svoje rješenje ili odustajete od potrage, rješenje možete pogledati u nastavku teksta.

 

 

Rješenje:

Nedostaje crni lovac.