Mozgalice

Riješite ovaj zadatak za manje od 45 sekundi: Koliko hamburgera može da pojede 10 dječaka za 10 minuta?

Iako možda djeluje jednostavno, dolazak do tačnog odgovora mogao bi se pokazati kao prilično težak zadatak.

Mozgalice su fascinantne mentalne vježbe koje nas tjeraju da razmišljamo izvan okvira, testiraju naše kognitivne sposobnosti i pružaju nam priliku za zabavu i učenje istovremeno.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj klasičnih zagonetki, logičkih problema ili vizuelnih iluzija, mozgalice su savršen način da provedete vrijeme razvijajući svoju kreativnost i analitičko razmišljanje.

One nisu samo zabavne već i izuzetno korisne za održavanje mentalne oštrine i poboljšanje koncentracije. U ovom tekstu istražićemo različite vrste mozgalica, njihovu istoriju i benefite koje donose našim mozgovima, kao i savjete kako da pristupite rješavanju ovih intelektualnih izazova.

Pripremite se da zaronite u svijet zagonetki i otkrijete zašto su mozgalice postale omiljena razonoda mnogih ljudi širom svijeta.

Vaš zadatak je da otkrijete koliko hamburgera mogu da pojedu deset dječaka za deset minuta, pod uslovom da tri dječaka mogu da pojedu tri hamburgera za tri minuta.

Da li mislite da možete da riješite ovaj zadatak? Dosadašnji rekord je 45 sekudni, pokušajte da ga oborite.

Vaše vrijeme počinje sada…

Ukoliko ste uspjeli, čestitamo. Ako odustajete ili želite da proverite svoj odgovor, rješenje se nalazi u nastavku teksta.

 

Odgovor: 

30 cijelih hamburgera (i po trećinu još tri započeta).

Ako tri dečaka pojedu tri hamburgera za tri minuta, to znači da jedan dječak može da pojede jedan hamburger za tri minuta.Dakle, 10 jdečaka može da pojede po tri hamburgera za 10 minuta što je 30 hamburgera i da započnu još ukupno tri, znači da oni nisu pojedeni, piše ona.rs.