Život

Mnogi ovo ne znaju: Evo koliko dugo morate čuvati račune poslije plaćanja

Svi smo se barem jednom suočili s neugodnom situacijom kada smo dobili opomenu za neplaćeni račun, a bili smo sigurni da smo ga već uredili. Često smo u takvim trenucima bacili račun, a odrezak nismo sačuvali, ostavljajući se bez dokaza o plaćanju.

Kako se riješiti takvih nevolja?

Rješenje je jednostavno: čuvajte potvrde o plaćanju računa.

U današnje vrijeme većina nas plaća račune online, gdje se mogu pronaći izvodi s detaljima o plaćanjima. No, važno je zapamtiti datum plaćanja kako biste ga lakše pronašli u izvodu.

Foto: Pexels

Stoga:

Na uplatnice napišite datum plaćanja i sačuvajte ih.
U slučaju krivo uplaćenog novca, potvrda s datumom će vam biti od pomoći u dokazivanju plaćanja.
Čuvajte i online izvode računa, barem godinu dana za usluge poput struje, grijanja, plina, vode, smeđara, te usluga vezanih za kućanstvo.
Za komunalnu naknadu, pričuvanje, grobnu naknadu, dopunsko zdravstveno osiguranje, najamninu i naknadu štete potrebno je čuvati potvrde tri godine.

Foto: Unsplash

 

Što duže čuvati potvrde?

1 godina: struja, grijanje, plin, voda, smeđari, telefon, internet, mobitel, čišćenje, dostava, usluge za kućanstvo, pristojbe za javne usluge, pošta, telegraf i telefon (u tromjesečnim ili kraćim rokovima), tiskovine
3 godine: komunalna naknada, pričuvanje, grobna naknada, dopunsko zdravstveno osiguranje, najamnina, naknada štete
Dodatne napomene:

Čuvajte potvrde u fizičkoj mapi, skenirajte ih ili koristite aplikacije za upravljanje računima. Redovito provjeravajte izvode računa i javite se u slučaju greške u plaćanju.

Slijedite ove savjete i izbjegavajte stres vezan uz neplaćene račune, prenosi večernji.hr.