Zanimljivosti

Prestanite na vrijeme: Ovo su stvari koje nikada ne trebate govoriti svojim kćerkama

Odgoj kćerki u današnjem svijetu može biti izazovan. Djevojčice su suočene s brojnim zastarjelim očekivanjima i kulturnim porukama koje se fokusiraju na njihov izgled i tijelo, umjesto na njihovu cjelokupnu vrijednost. Voditi ih kroz adolescenciju i pubertet bez da im se naruši samopouzdanje nije lako.

Nažalost, čak i dobronamjerni roditelji ponekad koriste štetne fraze u pokušaju da objasne loše ponašanje ili potaknu povjerenje kod svojih kćeri.

Ove fraze mogu imati suprotan učinak i naštetiti djevojčici, kaže obiteljska terapeutkinja dr. Laura Froyen.

Foto: Unsplash

Pet fraza koje roditelji trebaju izbjegavati:

“On te gnjavi zato što te voli”: Ova poruka implicira da je maltretiranje normalan dio zaljubljenosti, što je pogrešno i štetno. Djevojčice moraju znati da zaslužuju poštovanje i dostojanstvo, bez obzira na to tko ih voli.

“Budi dobra”: Prekomjerno naglašavanje “dobrog” ponašanja može dovesti do toga da djevojčica potiskuje vlastite osjećaje i potrebe. To stvara žene koje se ne bore za sebe i ne traže ono što žele, jer su naučene da budu “dobre” i neegoistične.

Foto: Unsplash

“Dječaci će uvijek biti dječaci”: Ova fraza poručuje djevojčicama da su bespomoćne u suzbijanju neprimjerenog ponašanja dječaka. Uči ih da ne postavljaju granice i da ne očekuju od dječaka da se ponašaju odgovorno.

“Izgledaš tanko i mršavo!”: Komentiranje tijela, bilo pozitivno ili negativno, štetno je za djevojčice. To može dovesti do problema s tjelesnom slikom i osjećaja nesigurnosti.

“Ti si tako lijepa!”: Dok roditelji žele potaknuti samopouzdanje, fokusiranje na izgled i ljepotu kao na najvažnije osobine uči djevojčicu da je njena vrijednost definirana vanjskim faktorima.

Šta roditelji mogu učiniti?

Usredotočite se na snagu, inteligenciju i vrijednosti svoje kćeri, a ne na njen izgled.

Učite je da postavlja granice i da se bori za sebe.

Foto: Unsplash

Pohvalite je za njena postignuća i vještine, a ne za njen izgled.

Budite dobar primjer i izbjegavajte komentiranje tijela drugih ljudi.

Razgovarajte s njom o štetnim porukama koje prima iz društva i pomozite joj da ih prepozna i odbaci.

Odgajanje kćerki u današnjem svijetu može biti izazovno, ali uz svijest i trud, možete joj pomoći da izraste u snažnu, samopouzdanu i vrijednu osobu.