Život

Dobro zapamtite, ovo je njihova reakcija: Evo šta svaki pas uradi kada se nađe u blizini loše osobe

Nauka potvrdila kako psi reaguju kada osjete neiskrenost kod ljudi.

Dokazano je da psi mogu pozitivno utjecati na svoje vlasnike, a jedno od opštih uvjerenja jeste da psi mogu prepoznati ljudske kvalitete i znati kada ih neko laže. Tom temom bavilo se istraživanje koje je sproveo Akiko Takaoka, istraživač sa Katedre za psihologiju Univerziteta u Tokiju.

Foto: Unsplash

Tijekom nekoliko godina istraživačkog rada na kognitivnom razvoju životinja, Takaoka je na različite načine testirao ideju da psi znaju kada ih neko prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Rezultati su pokazali da psi zaista prepoznaju prevaru i da nakon što ih neko prevari, gube povjerenje u tu osobu.

Jedan od eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga osoba je postavila te prazne posude, što psi nisu mogli vidjeti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte ko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina pasa bila je ravnodušna, a neki su čak pokazivali ljutnju. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili, pokazivali su privrženost, piše National Geographic.

Foto: Unsplash

Druga studija, koju su sproveli naučnici sa Katedre za psihologiju Univerziteta Kjoto, pokazala je da psi prepoznaju kada se neko ponaša loše prema ljudskim članovima njihove porodice i da reaguju u skladu s tim. U eksperimentu su učestvovali psi sa svojim vlasnicima i nekoliko volontera koje psi nisu poznavali. Volonteri su se ponašali na različite načine: neki su bili ljubazni prema vlasnicima pasa, dok su drugi vikali i ponašali se agresivno.

Foto: Unsplash

Kada su volonteri psima ponudili hranu, otkriveno je nešto veoma zanimljivo. Volonteri koji su se lepo ponašali prema vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatili njihove poslastice i maženje. Međutim, oni koji su se ponašali bezobrazno izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu hteli da prihvate poslastice, a čak i oni koji su ih uzeli nisu bili raspoloženi za dalje druženje i samo su se pomjerili.