Život

Prevelika konzumacija trešanja može loše utjecati na zdravlje: Pogledajte koji su problemi

Trešnje su zaista izvanredan izvor vitamina i minerala, te pružaju brojne zdravstvene prednosti.

Sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, C i K, kao i minerale poput kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka. Ova kombinacija hranjivih tvari čini ih korisnim za cjelokupno zdravlje.

Foto: Unsplash

Prednosti konzumacije trešanja:

Visok sadržaj vitamina i minerala:
Vitamin A pomaže u održavanju zdravlja kože i vida.
Vitamin C je važan za imunološki sustav i apsorpciju željeza.
Vitamin K pomaže u zgrušavanju krvi.
Kalcij, magnezij i fosfor važni su za zdravlje kostiju.
Željezo pomaže u prevenciji anemije.

Foto: Unsplash

Antioksidativna svojstva:

Crvena boja trešanja potječe od antocijanina i drugih fenolnih tvari koje imaju snažna antioksidativna svojstva. Antioksidansi pomažu u neutraliziranju slobodnih radikala, čime smanjuju oksidativni stres i upalu u tijelu.
Antocijanini također imaju analgetičko i protuupalno djelovanje, korisno za ublažavanje simptoma artritisa i drugih upalnih stanja.

Poboljšanje probave:

Trešnje sadrže dijetalna vlakna, celulozu i pektin, koji pomažu u regulaciji probave i održavanju zdravlja crijeva. Međutim, pretjerana konzumacija može imati laksativni učinak i uzrokovati probavne smetnje. Preporučuje se dnevna doza od otprilike 150 grama (oko 20 trešanja) kako bi se izbjegli neželjeni učinci.

Foto: Unsplash

Koristi za sportiste:

Antocijanini i proantocijanidini pomažu u smanjenju upala i grčeva u mišićima, što je korisno za sportaše. Konzumacija trešanja može pružiti olakšanje od bolova nakon intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Pogodne za dijabetičare:

Trešnje sadrže levulozu, šećer s niskim glikemijskim indeksom, koji se polako apsorbira u tijelu, što ih čini pogodnima za dijabetičare.

Raznovrsnost u kulinarstvu:

Osim što se mogu jesti svježe, trešnje su odlične za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvježavajućih kolača. Ove mogućnosti čine ih omiljenim sastojkom u mnogim receptima.

Foto: Unsplash

Upozorenje o konzumaciji:

Iako trešnje pružaju brojne zdravstvene prednosti, važno je konzumirati ih u umjerenim količinama. Prekomjerna konzumacija može dovesti do probavnih smetnji zbog visokog sadržaja vlakana i prirodnih šećera.