Novosti

Evo kako da preživite ako se ikada izgubite u divljini: 8 trikova bez kojih ne možete preživjeti

Moderni se ljudi naviknu na ugodan život s tehnologijom i počinju zaboravljati što znači preživjeti u divljini. Nema velike šanse da se to dogodi, ali ipak se možete izgubiti dok kampirate s prijateljima, na primjer. Stoga je dobro znati neke jednostavne trikove koje možete izvući ako se nađete sami u prirodi.

1. Sakupite jutarnju rosu.

Photo: Brightside

Da biste preživjeli, prije svega vam je potrebna voda. Dobar izvor toga je jutarnja rosa. Samo ga skupite komadom tkanine s drveća i trave. Kada je tkanina mokra, iscijedite vodu u usta. Kao opcija, ako je vani toplo, samo omotajte noge komadom krpe i zatim hodajte po travi.

2. Koristite lišće da se zagrije.

Photo: Brightside

Listovi su dobar izolacijski materijal. Noći mogu biti vrlo hladne, pa ih možete koristiti za grijanje. Na primjer, napunite jaknu lišćem ili napravite deku od njih.

Također, dobre su i kao vreća za spavanje. Mnogo je bolje nego spavati na zemlji.

3. Napravite filter za vodu.

Photo: Brightside

Ako slučajno imate plastičnu bocu, možete sami napraviti filter za prljavu vodu. Prvo napravite rupu u čepu boce. Zatim izrežite bocu i preklopite dio kao što je prikazano na slici. Unutra stavite travu, kamenje, ugljen i sve što nađete za sustav čišćenja.
Sada je vaš filter za vodu spreman.

4. Nemojte piti urin ako ne možete pronaći vodu.

Photo: Brightside

Čini se da je dobra ideja piti vlastiti urin kada ne možete pronaći vodu i postajete očajni, no stručnjaci kažu da će vas to još više dehidrirati.
Sadrži otopljene soli, minerale i količine toksina u tragovima iz vaše jetre. Jednostavno rečeno, opasno je.

5. Sakupljajte vodu pomoću drveća i sunca.

Photo: Brightside

Ako imate plastičnu vrećicu, čvrsto je pričvrstite preko grane s lišćem. Ne smije proći zrak. Ostavite par sati. Ne zaboravite da grane trebaju biti pod suncem, tako da će lišće stvoriti kondenzat.

6. Upotrijebite vlastitu odjeću da zapalite vatru.

Photo: Brightside

Za vatru trljanjem treba vam nešto suho i malo. U slučaju da ne možete pronaći suho lišće ili male komadiće drva, samo koristite svoju odjeću. To može biti čak i konac iz vaše čarape.

7. Otjerajte kukce borom.

Photo: Brightside

Ako ste umorni od dosadnih komaraca i buba, jednostavno pronađite bor. Borovo ulje je snažan repelent. Zdrobite iglice i utrljajte ih na kožu.

8. Koristite satove kao kompas.

Photo: Brightside

Čak vam i analogni sat može pokazati smjer. Držite sat vodoravno tako da bude paralelan s tlom. Sada okrenite sat ili kazaljku tako da kazaljka vašeg sata bude usmjerena izravno prema suncu.
Zatim morate pronaći srednju točku kuta između kazaljke sata i oznake 12 sati na satu kao što je prikazano na slici. Srednja točka između 2 oznake je jug.