Život

Strogo su zabranjene: 14 stvari koje ne možete kupiti u Sjevernoj Koreji

Pripremite se promijeniti neke svoje rutine i navike ako ili kada odlučite posjetiti Sjevernu Koreju. Oni jednostavno nisu društvo koje je nastalo na principima otvorenog svijeta.

Ako ste već planirali posjetiti ovu zemlju, trebali biste znati nekoliko stvari.

Odmor

Ljudi u Sjevernoj Koreji trebaju posebna dopuštenja za putovanje u Japan i Južnu Koreju. Zapravo, ne mogu čak ni putovati unutar svoje zemlje bez određenih dozvola.

Božićno drvce

Vjerski običaji nisu dopušteni. Svako ko otvoreno obavlja bilo koju vjersku praksu može biti/i bit će kazneno gonjen.

Coca- Cola

Coca-Cola nije zabranjena u Sjevernoj Koreji, ali je ne mogu uvoziti zbog sankcija toj zemlji.

Časopisi

Pa sve je sankcionirano u ovoj zemlji. Što god pročitate ili vidite na ulicama, već je prošlo kroz rigoroznu kontrolu državnih agencija.

Starbucks

Šoljica kafe u Sjevernoj Koreji toliko je skupa da si je mogu priuštiti samo bogati.

McDonald’s

McDonald’s je također predmet sankcija prema zemlji.

Cigarete

Sjeverna Koreja je zabranila sve cigarete. Bivši čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-II bio je alergičan na cigarete, pa je vlada morala zabraniti sve cigarete. Morali su zaštititi svog vođu od pasivnog pušenja.

Gnojivo

Nema im ko osigurati gnojiva zbog napetosti s Južnom Korejom.

Apple tehnologija

Apple proizvodi nisu dostupni u Sjevernoj Koreji. To su izravne informacije iz Appleovog odjela za globalnu trgovinsku usklađenost. Međutim, čelnici Sjeverne Koreje mogu dobiti proizvod koji žele.

Internet

Sjevernokorejska vlada izdala je potpunu zabranu korištenja interneta kako bi zaštitila svoje građane od laži koje bi mogle doći iz ostatka svijeta.

Muzika

Muzika je također predmet državne cenzure. Vlada bira ko može pjevati, a ko ne. Svi tekstovi također moraju biti cenzurirani.

Nekretnina

Građani ne mogu posjedovati nikakvu imovinu. Može samo vojska i elita zemlje.

Kablovska televizija

Sjevernokorejci mogu uživati ​​u jednom kanalu koji se prikazuje na nacionalnoj televiziji. Emitiraju samo sadržaj koji je odobrila država.

Zdravstvo

Zdravstvene usluge Sjeverne Koreje nude se besplatno. Međutim, do 2001. godine mnogim bolnicama i klinikama u Sjevernoj Koreji nedostajali su osnovni lijekovi, oprema, tekuća voda i struja. Sve to zbog ekonomskog embarga i blokade od strane Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice.

Leave a Reply