Novosti

Kako su se stvari mijenjale tijekom vremena, zubni most i leće će vas iznenaditi (9 fotografija)

Prije nekoliko mjeseci, obmanjujuća slika koja prikazuje staroegipatsku stomatologiju postala je viralna. Ubrzo nakon toga, slika je razotkrivena, ali je ostavila traga na nama – toliko da nas je inspirirala da krenemo u misiju. Odlučili smo pobliže pogledati kako su izgledale neke od stvari koje su nam poznate prije desetljeća, stoljeća, pa čak i tisućljeća.

1. Zubni mostovi

Prema nekoliko studija i otkrića, stari Egipćani koristili su žice za zamjenu zuba koji nedostaju. “Donorski zubi” i susjedni zubi su izbušeni, a zatim se, mekanom metalnom žicom koja je omotala kroz i oko njih, prazan prostor zatvorio.

Danas se ova stara praksa razvila u razne zahvate, a jedan od njih su i “zubni mostovi”. Ovoga puta, zubi pored onih koji nedostaju izbušeni su do cilindričnog oblika — sidra — a zatim se most, koji može biti izrađen od porculana, cirkonija ili drugih materijala, pričvrsti posebnim ljepilom.

2. Kontaktne leće

Foto: Wikimedia Commons

Vjeruje se da je ideju kontaktnih leća prvi uveo oko 1500-ih godina Leonardo DaVinci. To se pretvorilo u stvarnost stotinama godina kasnije, 1888. godine, kada je oftalmolog dr. Gaston Fick stvorio prvi par koji je puhao iz stakla. Kontakti su bili promjera između 18 mm i 21 mm.

Danas u svijetu postoji više od 140 milijuna osoba koje nose kontakte, a zahvaljujući rastućem valu Lasik kirurgije, taj bi se broj mogao smanjiti u sljedećim godinama.

3. Čarape

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Najraniji poznati sačuvani par čarapa datira iz 300-ih godina. U početku su se izrađivali ručno, koristeći matiranu životinjsku dlaku ili kožu. Čarape na slici gore s lijeve strane trebale su odgovarati sandalama, dakle podijeljenim prstima.

Izum stroja za pletenje 1559. godine učinio je čarape ne samo lakšim za proizvodnju, već i 6 puta bržu izradu. Sve do 1938. godine, kada je izumljen najlon, svila, pamuk i vuna su bili glavni materijali.

4. Rolanje

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Prva zabilježena uporaba rolera bila je 1743. u londonskoj pozornici. U sljedećem stoljeću patentirano je više dizajna. Konačno, 1880-ih, klizaljke su se počele masovno proizvoditi.

Između 50-ih i 60-ih, carhop na koturaljkama postao je popularan među posjetiteljima restorana. Danas izgledaju potpuno drugačije, a dok je osnovna ideja ostala ista, popularnost im je samo porasla. U posljednje 2 godine zabilježena je nestašica klizaljki diljem svijeta.

5. Toster

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Kruh jedemo više od 6000 godina, a prvi toster, koji datira oko 1750. godine, bio je najjednostavniji; narezani kruh stavljao se u zavareni željezni uređaj i tostirao iznad vatre. Prvi električni toster pojavio se 1890-ih, a kruh je tostirao samo s jedne strane.

Toster za “izbacivanje”, kakav danas poznajemo, stvorio je 1919. Charles P. Strite, stanovnik Minneapolisa koji se požalio da se u kafeteriji na njegovom poslu uvijek poslužuje zagoreni tost. Do 1926. uređaj se našao u restoranima i savršeno je tostirao kruh, omogućujući ljudima da prilagode razinu tostiranja vlastitom ukusu.

6. Usisavač

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Vjeruje se da je prvi usisavač na svijetu patentiran 1860. godine; njegov tvorac, Daniel Hess, nazvao je napravu “čistačem tepiha” i njegova je uloga bila “u svrhu uništavanja prljavštine”. Sljedećih godina izumljen je prvi usisivač na benzin.

Danas, dok su klasični usisavači još uvijek dostupni, robotski usisavači postaju sve popularniji. Sada vrlo nalik na frizbi disk, “lutajući krugovi čišćenja” trebaju samo jedan klik da bi krenuli na posao.

7. Ventilator

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Počevši kao lotosovo lišće i paunovo perje, prvi ventilator na električni pogon izumljen je oko 1882. Nekoliko godina kasnije proizvedeni su prvi ventilatori s 2 lopatice. Prvi uređaji nisu bili baš sigurni jer nisu imali kavez oko rotirajućih noževa.

Koncept ventilatora bez lopatica predstavljen je 1981. Suprotno uvriježenom mišljenju, uređaj ima lopatice, ali one su skrivene u njegovoj bazi. Godine 2009. dizajner James Dyson predstavio je Air Multiplier, koji ima futuristički izgled.

8. Kosilica

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Izumljen 1830-ih, prvi stroj koji se koristio za košenje trave bio je također poznat i kao kosilica jer ste je doslovno morali gurati da bi radila. Prošlo je više od 70 godina dok prvi benzinski motor nije bio dostupan za kupnju.

100 godina kasnije, imamo robota kosilice kojeg ne treba gurati ili voditi – samo treba virtualno iscrtati vaše dvorište i može obaviti cijeli posao umjesto nas.

9. Dječje autosjedalice

Foto: Wikimedia Commons/unsplash

Prvi proizvedeni automobil pojavio se na tržištu početkom 1900-ih. Nedugo zatim, 1930-ih, dječje sjedalice za bebe počele su se proizvoditi, ali njihova glavna svrha nije bila sigurnost; umjesto toga, služile su kao pomoćna sjedala, podižući bebu na način da su ih roditelji mogli vidjeti usred vožnje.

Dječje sigurnosne sjedalice postale su široko dostupne kasnih 1960-ih i od tada su prešle dug put. Danas uključuju pjenastu podlogu, kopče za pojaseve i mehanizme za pričvršćivanje. Povrh toga, imaju rok trajanjadatum, između 6 i 10 godina.