NovostiŽivot

9 namirnica koje nikada ne smijete jesti na prazan želudac

Jogurt

Photo by Sara Cervera on Unsplash

Jesi li iznenađeni? Ne, naravno da ga možeš jesti. Ali ako jedete jogurt na prazan želudac, tada će klorovodična kiselina koja se nalazi u praznom želucu uništiti bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u jogurtu. Na kraju, to jednostavno neće donijeti ništa dobro.

Kruške

Pulpa kruške sadrži mnogo grubih vlakana, koja mogu ozlijediti želučanu sluznicu, pa se ne preporučuje jesti ih na prazan želudac. I usput, nakon što ste pojeli krušku, bolje je ne piti sirovu vodu.

Rajčice

Tanini, kojima je bogata rajčica, povećavaju kiselost želuca. To može dovesti do razvoja gastritisa, pankreatitisa ili kolitisa. Slične namirnice su kaki i slatki krumpir, a također su bogate taninima.

Banane

Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

Jedete li banane na prazan želudac, razina magnezija u krvi naglo raste, što može negativno utjecati na rad srca. Osim toga, jedenje banane na prazan želudac može poremetiti ravnotežu kalija i magnezija, ostavljajući vas tromima cijeli dan.

Citrusi

Naranče, mandarine i grejp sadrže mnogo voćnih kiselina. Ako ovo voće jedete na prazan želudac, može izazvati banalnu žgaravicu, kao i izazvati razvoj gastritisa.

Kafa

Bez obzira pijete li je s kofeinom ili ne, kava potiče proizvodnju želučane kiseline i može uzrokovati žgaravicu i težak želudac. A ako doručak stalno zamjenjujete samo kavom, razvija se nedostatak serotonina, što u konačnici dovodi do depresije tijekom dana.

Alkohol

Konzumiranje alkohola na prazan želudac dvostruko će vas brže učiniti pijanima. A ujutro ćete imati teški mamurluk, tk. u tom je slučaju eliminacija produkata razgradnje alkohola sporija.

Hladna gazirana pića

Takva navika ne samo da loše utječe na sluznicu želuca, već usporava i proces dotoka krvi u nju, što u konačnici usporava i pogoršava proces probave.

Žvakaća guma

Photo by Joseph Costa on Unsplash

Žvakanje pokreće rad cijelog probavnog trakta, a želudac počinje lučiti sok neophodan za probavu hrane, a kada u njemu nema hrane, ali ima puno kiseline, strada sluznica. Kao rezultat toga, razvija se kronični gastritis i kolitis.