Zanimljivosti

12 čudnih slučajnosti koje ni najveći stručnjak ne bi mogao objasniti

Postoje stvari koje su toliko čudne da nam je teško povjerovati u njih, iako imamo dokaze. Vjerujemo da su ti fenomeni tipičniji za fantastične ili znanstvenofantastične filmove. U ovom konkretnom slučaju, sastavili smo niz sugestivnih “slučajnosti” koje su se dogodile kroz noviju povijest i koje svakoga mogu zaprepastiti, piše Brightside.me

1. Verne, vizionar

Le voyage dans la lune / Star Film, © NASA Charles M. Duke Jr. / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons

Jedno od najpriznatijih djela Julesa Vernea, From the Earth to the Moon, koje je objavljeno 1865., govori o topu pod nazivom “Columbiad”, koji ispaljuje projektil s ljudskom posadom usmjeren na Selene. Zanimljivo je da je 104 godine kasnije modul svemirske letjelice Apollo XI koji je završio misiju na Mjesec nazvan “Columbia”.

Ime Columbia prvi je predložio Michaelu Collinsu Julian Scheer, jedan od NASA-inih pomoćnika za odnose s javnošću. Ime je spomenuo nenamjerno u telefonskom razgovoru, rekavši: “Neki od nas ovdje gore su se zezali po Columbiji.” Iako se naziv Collinsu u početku činio malo “pretjeranim”, na kraju je tako nazvao modul jer nije mogao smisliti bolji izbor. Osim toga, njegovi kolege iz posade Buzz Aldrin i Neil Armstrong nisu imali drugih prijedloga. Tada je Collins shvatio sličnost imena s Columbiadom, topom koji je izumio Verne.

2. Zapanjujuća sličnost

Unknown author / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons, AA/ABACA / Abaca / East News

Slavni vozač Enzo Anselmo Ferrari, osnivač trkaćeg tima Scuderia Ferrari Grand Prix, a kasnije i marke Ferrari, preminuo je 14. kolovoza 1988. nakon što je cijeli život posvetio automobilima.

Dva mjeseca kasnije, 15. listopada, u Njemačkoj je rođen Mesut Özil. On je nogometni veznjak i mogao bi proći kao Ferrarijev jednojajčani blizanac. Sličnost je nevjerojatna i, štoviše, podudarnost datuma je vrlo upečatljiva.

3. Povijest Titanica napisana u romanu

Unknown author / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons, © Titanic / Twentieth Century Fox and co-producers

Potonuće Titanica bio je povijesni događaj koji je šokirao čovječanstvo. Bilo ga je nemoguće predvidjeti ili čak zamisliti, budući da je reklamiran kao nepotopiv.

Međutim, nekoliko godina ranije, 1898., spisateljica Morgan Robertson objavila je roman Uzaludnost. Pripovijeda o brodolomu koji se dogodio nakon potonuća prekooceanskog broda nazvanog “Titan”, koji se sudario s santom leda. Sličnosti su bile nevjerojatne.

4. Slučajnost Händel-Hendrix

Balthasar Denner / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons, © Unknown author / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons

Skladatelj Georg Friedrich Händel, jedan od glazbenih genija 17. i 18. stoljeća, živio je u Brook Streetu broj 25 u londonskoj četvrti Mayfair. U toj istoj ulici, na broju 23, živio je još jedan glazbeni genij 20. stoljeća, Jimi Hendrix.

Jedan je tu živio do 1759.; drugi u kasnim 1960-ima. Osim toga, zvuk njihovih prezimena je vrlo sličan. Danas je kuća muzej.

5. Davno izgubljena knjiga Anthonyja Hopkinsa

The Girl from Petrovka / Universal Pictures and co-producer

Prije nego što je postao veliki holivudski glumac, Anthony Hopkins je dobio ponudu za ulogu u Djevojci s Petrovke. Predan svom poslu, tražio je primjerak originalnog romana, koji je napisao George Feifer, kako bi mogao vjernije odigrati lik. Na glumčevo iznenađenje, nigdje nije mogao pronaći primjerak knjige.

No, jednom je prilikom u šetnji Londonom na klupi u parku ugledao napuštenu knjigu, a od svih izgubljenih knjiga na svijetu bila je to upravo Djevojka s Petrovke. No anegdota tu ne završava jer je glumac na snimanju filma upoznao i samog Georgea Feifera. Pisac je komentirao da nema primjerak vlastite knjige jer ju je jednom posudio prijatelju koji ju je izgubio u Londonu. Stoga je Hopkins izvadio svoj primjerak i pokazao mu ga: naravno, bio je isti.

6. Blizanci ponovno ujedinjeni

close up portrait two caucasian young men in shadow white background

Godine 1979. 39-godišnji blizanci ponovno su se spojili nakon što su bili razdvojeni u dobi od 3 tjedna. No njihov ponovni susret bio je pun iznenađenja: obojica su se zvali Jim (imena su im dali udomitelji), obojica su voljeli matematiku i stolarstvo i oboje su radili u zaštitarstvu.

No još je zanimljivije bilo to što su se obje njihove prve žene zvale Linda. Razveli su se i ponovno oženili žene po imenu Betty. Njihovi sinovi zvali su se James Allan i James Alan.

7. Neobičan slučaj Eleanor Rigby

Crestville / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons

John Lennon i Paul McCartney upoznali su se u crkvi svetog Petra u Wooltonu 1957. Ovo prijateljstvo promijenilo je povijest glazbe, jer će kasnije osnovati The Beatles. Začudo, na istom mjestu gdje su se sreli, nekoliko metara dalje, nalazio se grob žene po imenu Eleanor Rigby.

Prošlo je 9 godina kasnije kada je Paul McCartney napisao “Eleanor Rigby”. Prema podacima, glazbenik je svom liku dao ime po glumici Eleanor Bron i bristolskoj trgovini Rigby & Evens Ltd. Kasnije je rekao da možda grob ima veze s nazivom njegove pjesme, iako ne izravno.

8. Stephen Hawking i brojevi

ASSOCIATED PRESS / East News

Znamo da je vrijeme relativno i da slučajnosti postoje, a smrt Stephena Hawkinga to i dokazuje. Dogodilo se to 14. marta, što je vrlo značajan dan jer se poklapa s Einsteinovim 139. rođendanom i danom kada se slavi broj Pi.

9. Sudbina stjuardese

HefePine23 / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons

Neki ljudi imaju sreće na najtajanstvenije načine. Mlada medicinska sestra Violet Jessop počela je raditi kao stjuardesa na the Olympic kada se sudario s drugim brodom. Srećom, u tom trenutku nije bilo smrtnih slučajeva i, unatoč šteti, brod se uspio vratiti u luku bez potonuća.

Ali godinu dana kasnije, Jessop je prebačena na Titanic, koji je 1912. udario u santu leda. Preživjela je tako što se ukrcala u čamac za spašavanje 16 i zamoljena je da se brine za bebu. Ali život ju je stavio na još jednu kušnju kada se ukrcala na Britannic i došlo je do neočekivane eksplozije, te je ponovno preživjela. Zapravo, umrla je u dobi od 83 godine od bolesti srca.

10. Rođendan Marka Twaina

A.F. Bradley, New York / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons, © NASA/W. Liller / Wikimedia, © Public Domain / Creative Commons

Svakih 76 godina pored Zemlje prođe Halleyev komet koji se može vidjeti na nebu. Godine 1835., jedne od godina u kojoj se dogodio ovaj fenomen, rođen je Mark Twain. Štoviše, pisac je predvidio da će se njegova smrt dogoditi iste godine kad komet ponovno prođe.

“Svevišnji je bez sumnje rekao: ‘Evo ove dvije neodgovorne nakaze; ušli su zajedno, moraju izaći zajedno’, rekao je. Najiznenađujuće, nije pogriješio, umro je dan nakon što je komet dosegao svoju najbližu točku Zemlji.

11. Žena koju je dva puta fotografirao Google Maps

Google Maps / Google

Google Maps postaje sve popularniji i predviđa sve više događaja koji bi se mogli dogoditi na cesti. I iako već znamo za neke izvanredne slike koje nam je aplikacija dala, bez sumnje se ističe ona Leanne Cartwright.

Takozvani “putnik kroz vrijeme” snimljen je na istom mjestu, u istoj pozi i s torbom u razmaku od 10 godina. Međutim, ona to nije znala sve dok njezin suprug nije tražio prvu sliku, a onda je pronašao drugu.

12. Meksiko i njegovi potresi

Meksiko je zemlja poznata po svojoj tradiciji, magiji i folkloru. Ali u posljednjih 100 godina bilo je potresa koji nadilaze znanstveno objašnjenje. 19. rujna 1985. Mexico City probudio je jedan od najjačih potresa ikada. Od tada više ništa nije isto, a svake godine provodi se vježba kako bi se izbjegle katastrofe.

Zanimljivo je da su se 2017. i 2022. godine, nekoliko minuta nakon izvođenja vježbi, dogodili potresi, oba jačine od 7 stupnjeva po Richteru, što ih čini vrlo opasnima. Nema sumnje da je 19. rujna za Meksikance teško zaboravljiv datum.

Što vam se dogodilo u životu za što mislite da je više od puke slučajnosti?