Nauka

Zašto se budimo tik prije našeg alarma?

Jedan od najvećih životnih fenomena je buđenje prije nego što se oglasi vaš alarm. Tri minute i 15 sekundi? To nije dovoljno vremena da ponovno zaspite, ali dovoljno dugo da se osjećate zakinuto od strane sna.

Dakle, šta dalje? Bojite li se toliko kašnjenja na posao da vam je tijelo u panici prije no što se uopće probudite ili samo stvarno, stvarno mrzite svoj alarm?

Robuje ritmu

Unutarnji sat vašeg tijela – njegov cirkadijalni ritam – upravlja vašim ciklusom spavanja i budnosti. To je poput 24-satnog sata koji radi u pozadini kontrolirajući vaš krvni tlak, tjelesnu temperaturu i osjećaj za vrijeme koji diktira koliko ste pospani ili budni.

Vanjski čimbenici mogu utjecati na vaš cirkadijalni ritam – kada noću padne mrak, vaše oči šalju signal hipotalamusu, dijelu mozga koji diktira vašu razinu energije i pomaže u održavanju cirkadijalnog ritma, da biste se sada trebali osjećati umorno. Vaš mozak poslušno reagira, šaljući signal tijelu da oslobodi melatonin, zbog čega se osjećate umorno.

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Međutim, vaš cirkadijalni ritam je prilagođen vama, pa ako ste noćna ptica, vaš ciklus spavanja i buđenja bit će drugačiji od jutarnjih šema, ali dokle god spavate pravu količinu, jedva ćete primijetiti uspone i padove vašeg cirkadijalnog ritma.

Vaš tjelesni sat najbolje radi kada ima rutinu. Ako svake večeri idete u krevet u isto vrijeme, navikava se na količinu sna koju imate/trebate i zna kada se treba probuditi ujutro. Vaš ciklus spavanja djelomično je reguliran proteinom PER, čije razine rastu i padaju svaki dan. Kada razine PER padnu (noću), otkucaji vašeg srca se usporavaju, krvni tlak pada, a vaše razmišljanje postaje pomalo nejasno: umorni ste.

Ako imate dosljednu rutinu spavanja i budnosti, budite se u isto vrijeme svaki dan, vaše tijelo počinje povećavati svoje PER razine, uključujući krvni tlak i tjelesnu temperaturu, kao i oslobađanje hormona poput kortizola koji vam pomažu da se nosite sa stresom, oko sat vremena prije uobičajenog buđenja, što vam pomaže da lakše uđete u potpuno novi dan.

Odrijemaš, gubiš

Uglavnom, vaše tijelo mrzi vaš alarm i ne želi da ga izvučete iz divnog sna, udarajući se i vrišteći, ono želi stići tamo ležerno i svojim tempom

Ponekad to znači da je vaše tijelo toliko dobro uvježbano da zna tačno kada se treba probuditi u roku od nekoliko minuta. Nažalost, ponekad se to također pretvara u užasan paničan osjećaj buđenja i uspravljanja misleći da ste prespavali i potpuno propustili alarm, ali niste.

Ali ako pritisnete taj gumb za odgodu, to poništava sav onaj dobar posao koji je vaše tijelo radilo pomažući vam da glatko prijeđete iz stanja sna u stanje budnosti, miješajući hormone koji vam pomažu da zaspite s onima koji vam pomažu da se probudite, i prije nego što shvatite— BZZZZZZZ! I na kraju se osjećate još gore.

Pa čemu uopće alarm? Zar se ne može vjerovati tijelu da će se samo probuditi kada treba? Recimo ovako, koliko vam je važno da ujutro stignete na posao na vrijeme?

Međutim, ako stvarno mrzite buditi se uz alarm ujutro, ili ne spavate dovoljno ili imate pogrešnu vrstu alarma.

Rutina će vam pomoći da bolje spavate, čak i ako ste noćna ptica. Dosljednost je ključna jer inače vaš tjelesni sat neće znati što bi sam sa sobom. Paljenjem svijeće na oba kraja osjećate se loše i moguće ozbiljno štetite svom zdravlju, a previše raznolika rutina šalje mješovite signale. Čak i samo izležavanje tijekom vikenda može poremetiti vaš tjelesni sat – poništiti dobar rad dnevne rutine i ne učiniti dovoljno da vam pomogne povratiti štetu izgubljenog sna.

S druge strane, previše spavanja nosi svoje zdravstvene rizike (kao da ne možemo pobijediti).

Ugledavši svjetlo

Ako se jako teško probudite ujutro, možda ponovno razmislite o svojoj budilici, na kraju krajeva, ne postoji ništa što kaže da jedna veličina odgovara svima. Pokušajte oponašati tehniku tijela koristeći onaj s postupnim zvukom alarma koji će vas polako probuditi, a ne preplašiti vas.

Ili se možda potpuno odreknite zvuka i odlučite se za budilicu s prirodnim svjetlom, koja radi istu stvar, ali uz simulirano prirodno svjetlo, gurajući vas da se probudite i pomaže vašim očima da se prilagode.

Šta god radili, nemojte koristiti pametni telefon kao alarm. Ne samo da je dobro dokumentirano da svjetlost koju emitira zaslon dok listate prije spavanja ometa signale koje vaše tijelo dobiva da vas mrak (noć) čini pospanim, već specifično plavo svjetlo vizualnog zaslona može smanjiti vaš proizvodnju melatonina u tijelu.

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Osim toga, posljednja stvar koju trebate vidjeti prije nego što odete na spavanje su vrući komentari ljudi na Twitteru koji izazivaju noćne more, a buđenje svakog jutra uz tuđe fotografije s Instagrama s odmora sigurno će učiniti da se osjećate kao da ste izašli s pogrešne strane kreveta, piše iflscience.com