Zanimljivosti

10 znakova da vaš partner manipulira s vama!

Imala sam posla s nevaljalim dečkima, prilijepljenim dečkima i neupućenim dečkima, ali najgori s kojim sam imala posla može se klasificirati kao kontrolirajući, manipulativni dečko.

Nitko nije savršen, ali postoji striktno ograničenje emocionalnog zlostavljanja.

Nisam razmišljala ni o kakvim znakovima upozorenja. Jednostavno sam se prilagodila ovom načinu života koji mi je izložio moj bivši, jer kad si “zaljubljen”, potpuno se zamagliš.

Evo nekih znakova koji su mi promakli dok smo izlazili. Ako doživite bilo koju od ovih stvari sa svojim dečkom, trebate ispitati njegove motive i eventualno potražiti pomoć izvana:

1. Morao je znati svaki detalj mojih planova.
Kad god bih izašla s prijateljima, slao bi mi poruku svakih pola sata da provjeri što radim. Nikada nije bio sretan kad sam izlazila bez njega. To je bilo zbog mješavine nepovjerenja u mene, zajedno sa strahom za moju sigurnost. Sigurnosni dio bio bi pomalo simpatičan da nije bio izrazito nadmoćan.

2. Pratio je kome šaljem poruke.
Uvijek me pogledavao preko ramena svaki put kad bih nekome poslala poruku. Nikada nisam imao što skrivati i nikad nisam varao, ali trebalo mi je dati malo privatnosti. Kad bih tipu poslala poruku, on bi poludio zbog toga iako nikada nije postojao legitiman problem.

3. Pričao je sra*nja o mojim prijateljima.
Od početka sam znala da se on i moji prijatelji neće potpuno slagati i prihvatila sam to. Ali kad je počeo vrijeđati moje prijatelje iza njihovih leđa, a meni u lice, granica je bila prijeđena. Posebno se sjećam da je opterećivao fizički izgled nekih mojih prijatelja. To nikad nije OK.

4. Izmišljao je probleme samo da bi se naljutio na mene.
Budući da ga nikad nisam prevarila niti učinila nešto nepouzdano, morao je izmišljati stvari kako bi izgledao kao negativac. Čak me optužio da razmišljam o drugim dečkima, kao da mi može čitati misli.

Njegove lažne optužbe izazvale su mnoge svađe. Čak je došlo do točke u kojoj sam se preispitivao na temelju njegovih detaljnih laži.

5. Nije mi dao prostora.
Viđali smo se svaki dan, ali on je uvijek tvrdio da nikad nisam pronašla vremena za njega. Toliko sam žrtvovala svoj društveni život za njega da je nakon nekog vremena on bio jedina osoba s kojom sam provodila slobodno vrijeme. Zbog toga sam izgubio prijatelje, a poznanici su mislili sve najgore o meni.

6. Nije mi dopuštao da imam muške prijatelje.
Kad smo hodali, nekoliko mojih najbližih prijatelja bili su momci. To se promijenilo tijekom ove veze jer mi nije bilo “dopušteno” imati muške prijatelje.

Ovo je totalno sranje jer tip ne može stvarati pravila umjesto tebe. Bila sam toliko kontrolirana da sam prekinula veze s ljudima koji su uvijek bili uz mene.

7. Uvijek je imao ljude koji su “pazili” na mene.
Iskreno mi je rekao da ima tipa koji se svakodnevno vozio biciklom oko mog stambenog kompleksa da me provjerava. Imao je barem jednu osobu kao svog psa čuvara na gotovo svakom mjestu gdje sam bio. Tvrdio je da je to sve kako bi me zaštitio, ali prilično sam sigurna da je veći dio toga bio jer mi nije vjerovao.

8. Tvrdio je da ima osobne veze s FBI-em.
Kad mi je to prvi put rekao, nisam vjerovao ni sekunde. Ali onda me počeo ispitivati o određenim e-porukama i razgovorima s drugim ljudima.

To su bili razgovori koji su se događali kad ja nisam ni bila u njegovoj blizini, pa je on za njih znao samo zato što je imao neku tajnu osobu koja je mogla provaliti u moje poruke. Ovo je bila jedna od najjebenijih stvari koje sam dopustio.

9. Znao je stvari koje su se dogodile prije nego što sam ga upoznala.
Ni dan danas ne znam kako je znao stvari o meni o kojima nikad nisam razgovarao s njim. Obično su to bile nasumične stvari, ali svejedno je bilo jezivo.

10. Nije mi dopustio da prekinem s njim.
Imali smo vezu ponovno, ponovno, jer svaki put kad sam pokušala prekinuti s njim, on me povukao natrag. Održala bih mu svoj govor o prekidu, a on bi uzvratio: “Pa, neću otići dok ponovno smo zajedno jer se nikada nećemo rastati.” Uspjeli smo službeno prekinuti tek kad je to bila njegova odluka, a ne moja.

Sve te stvari mogu učiniti da se činim slabim ili glupim. Tada sam bila druga osoba i strah me što sve to trpim toliko dugo.

Veza nije donijela ništa pozitivno i ostavila me u depresiji. Ali budući da sam u to vrijeme izgubio sve ostale u životu, bojao sam se biti sam, pa sam ga zadržao u blizini.

Na neki način, ne žalim zbog ove veze, uglavnom zato što me je na kraju učinila jačom osobom. Nakon što je on otišao iz mog života, naučila sam razmišljati svojom glavom, naučila sam vidjeti život u pozitivnijem svjetlu i naučila sam cijeniti sebe.

Na druge načine, volio bih da nikad nisam prošao kroz ovo. Volio bih da nikad u životu nisam bio tako neuk i naivan. Moraš stati i razmisliti o tome što ti radiš i što ti on radi. Izvucite se iz situacije prije nego što preraste u nešto gore. Učinite to sada ili ćete dugo biti nesretni.