Život

7 valjanih razloga za prekid veze, čak i ako volite svog partnera

“Iako ideja da ljubav nadmašuje sve apele na maštarije društva, za održavanje zdrave veze i ukupne kvalitete života, osoba treba više od obećanja o ekskluzivnosti i riječi nježnosti”, Justin Lavelle, stručnjak za veze i glavni službenik za komunikacije za BeenVerified , priča Bustle. Postoje, zapravo, stvari koje su važnije od ljubavi u vezi.”Financijska stabilnost, iskrenost, komunikacija i slični ciljevi veze potrebni su ako želite uspješnu i ispunjenu vezu. Ako nemate osnove, možda je vrijeme da ponovno procijenite svoje želje i potrebe i porazgovarate o sljedećem smjeru djelovanja sa svojim partnerom, bilo da se radi o kompromisu ili raskidu.”

Zasigurno nije lako prekinuti vezu koja je još uvijek puna uzajamne ljubavi, ali ako u vašoj vezi postoje značajni problemi, ponekad prekid može biti najbolja odluka za oboje. Evo sedam primjera potpuno valjanih razloga za prekid veze, čak i ako još uvijek volite svog partnera.

1.Možda je vrijeme da prekinete vezu ako vam partner laže.

Svi mi s vremena na vrijeme govorimo male bijele laži, ali ako primijetite da vaš partner ima naviku blebetanja – ili se čak osjeća ugodno govoreći veće, ozbiljnije laži – to je jedan od očitijih razloga za prekid veze.

“Možda su to male stvari koje [oni] ne mogu priznati, poput zašto su [oni] zaboravili iznijeti smeće ili zašto su [oni] zaboravili na večeru s tvojim roditeljima”, kaže Lavelle. “Ove manje pogreške su donekle opravdane. Ali što ako su laži veće? Koliko god želite ostati s tom osobom, ako [oni] ne mogu biti iskreni o [svojoj] prošlosti, kako možete očekivati temelj​​ ​vaš odnos — povjerenje — da traje?” Nitko ne voli da mu se laže, a zaljubljenost nije razlog da tolerirate loše postupanje prema vama. Iskrenost je neophodna da biste se osjećali poštovani, zbog čega je laganje znak da vas vaš partner ne poštuje kako bi trebao.

2.Financijski niste na istoj strani

Problemi oko novca jedan su od glavnih problema u odnosima. “Partner koji troši više novca na želje, a ne na potrepštine, dopuštajući da se računi i neplaćeni dugovi gomilaju, znak je da ta osoba ne može osigurati financijsku stabilnost”, kaže Lavelle. “Odbacite financijsku dramu i odaberite nekoga tko je toliko uložen u budućnost kao što ste vi.” Iako ne odlučuje svaki par kombinirati financije, ako je to nešto što želite učiniti sa svojim partnerom, važno je da ste na istoj stranici sa svojim financijskim ciljevima.

Financijske crvene zastavice nisu jedini uzrok novčanih problema u vezi. Ako se ne slažete oko toga koliko potrošiti i gdje, ili koji su vaši financijski prioriteti, to može dovesti do previše napetosti i ljutnje da biste dugoročno nastavili vezu, iako ih možda volite. Komunikacija u svim aspektima veze je od vitalnog značaja, a to posebno vrijedi kada su u pitanju financije.

3.Ne vjerujete u potpunosti svom partneru

Jedan od najvažnijih dijelova svake veze je povjerenje, a ako vaš partner prekrši vaše povjerenje (osobito više puta), možda je vrijeme da smislite kako prekinuti vezu ako ne vidite da ćete to povjerenje ikada vratiti .

“Povjerenje je temelj svake veze”, kaže trenerica za ljubavne sastanke Julie Spira za Bustle. “Potrebno je vrijeme da se izgradi i djelić sekunde da se izgubi. Ako [vašu] drugu osobu uhvatite u nizu laži, ili saznate da ima aferu, to će uništiti povjerenje i vezu koju ste teškom mukom stvorili. ” A tko želi provesti život s nekim kome ne može 100% vjerovati?

“Kada nekome povjerite svoju ljubav, svoj život, svoje tijelo i svoju dušu, možete mu se diviti i poštovati ga”, kaže Spira. “Ako ne možete računati na to da će vam biti odani, emocionalno ili fizički, često se veza ne može popraviti.” Trebali biste se osjećati lagodno i opušteno s partnerom, a ne stalno gledati preko ramena i osjećati se na rubu.

4.Imate različite ciljeve za budućnost

Zaljubiti se u nekoga samo da biste kasnije shvatili da su vam ciljevi za budućnost nespojivi je tako teško — ali ako znate što želite za svoju budućnost, ne biste se trebali zadovoljiti s nekim čija se vizija ne slaže s vašom.

“Također je važno biti iskren o svojim životnim ciljevima kako biste vidjeli jeste li usklađeni sa svojim partnerom”, kaže Spira. Možda imate planove da se spakirate i napustite svoj rodni grad čim dobijete diplomu, ali ako su oni spremni pustiti korijenje i nikada ne kročiti izvan granica grada? To može biti teško pomiriti.

“Vjerujem da treba biti otvoren u pogledu životnih ciljeva kao što su brak i djeca”, kaže Spira. “[Ako niste] to će na kraju doći do prijelomne točke ili točke pune ljutnje. Osim toga, gubit ćete vrijeme s nekim s različitim ciljevima, a mogao si vani upoznati nekoga ko je kompatibilniji.”

5.Vaš je partner nepažljiv u krevetu — i ne želi se promijeniti

Postoji razlika između potrebe začiniti stvari jer oniUstajali ste i imate partnera koji je potpuno nepažljiv prema vašim potrebama i željama u krevetu.

“Ako se čini da je vaš partner fokusiran samo na [svoje] zadovoljstvo, umjesto da se pobrine da oboje uživaju u iskustvu, to je mogući znak sveukupne sebičnosti i emocionalne distance”, kaže Jonathan Bennett, stručnjak za spojeve i veze u Double Trust Datingu, za Bustle. Opet, komunikacija je kralj. Ako postoji razdor u spavaćoj sobi, izrazite kako se osjećate i procijenite njihovu prijemljivost. Prilično ćete brzo znati zanima li ih tema ili ne. Ako vaš partner očito nema interesa čak ni pokušati učiniti iskustvo dobrim za vas, možda je vrijeme da prekinete vezu, čak i ako ga volite.

6.Vaša komunikacija jednostavno ne funkcionira

Sposobnost komuniciranja na zdrav, produktivan način vrlo je važna u vezi, a ako vaš partner s vremenom pokaže da odbija raditi na svojim komunikacijskim vještinama, to je savršeno dobar razlog da prekinete stvari.

“Ako se ne osjećate slušanim, poštovanim zbog svojih misli/mišljenja, čak i kada se ne slažete, i ako vam je ugodno govoriti što mislite — to su znakovi da vaša veza neće uspjeti”, Toni Coleman, LCSW, CMC, psihoterapeut, trener odnosa , i brakorazvodni posrednik, kaže za Bustle. Nedostatak komunikacije ili jednostrana komunikacija više je nego frustrirajuća i prodire u svaki aspekt vaše veze. “Ako vašu komunikaciju u vezi karakteriziraju nesporazumi vođeni poteškoćama u izražavanju osjećaja i slušanju onoga što partner ima za reći — na njima se može poraditi ako su obje osobe doista motivirane da ih poboljšaju”, objašnjava Coleman. Ali ako se ništa nije promijenilo ni nakon opetovanih pokušaja poboljšanja vaše komunikacije, možda je vrijeme da krenete dalje.

7.Osjećate da se trebate usredotočiti na sebe

Čak i ako se sve u vašoj vezi čini savršeno, postoji mogućnost da jednostavno trebate malo vremena da samostalno rastete i razvijate se umjesto da budete u vezi — i ne biste se trebali osjećati krivima ako je to ono što ste odlučili da je najbolje.

“Iako je zdrava veza svakako lijepa stvar, također ima mnogo prednosti ostati samac”, kaže Logan Cohen, LMFT-S, za Bustle. “Netko tko je samac može postići da njegova neposredna okolina odražava njegove specifične potrebe puno dosljednije nego ako je u partnerstvu. Samci također imaju puno više vremena za razvoj svoje platonske društvene mreže, profesionalni rast, pa čak i obavljanje vlastitog osobnog rasta dok ne biti ometen brigama partnera.”

Ako osjećate da imate još toga za rasti i da to morate učiniti sami, nema čekanja koje će poništiti osjećaj. Prirodno je, normalno i sasvim u redu pustiti nekoga koga volite ako shvatite da je to ono što vam treba. A tko zna? Nakon vremena učenja i razvoja kao pojedinca, možda ćete ponovno pronaći put zajedno u još boljem odnosu nego prije.

U konačnici, ako ste nezadovoljni u svojoj vezi, ne treba vam jedan konkretan razlog za koji smatrate da vam “dopušta” da započnete prekid – uvijek biste se trebali osjećati osnaženim da napravite bilo koji izbor koji vam je potreban da biste pronašli sreću u budućnosti. Je li teško prekinuti s nekim prema kome još uvijek osjećate veliku ljubav? Naravno, ali ako znate da veza neće funkcionirati, dugoročno je za oboje bolje da krenete svatko svojim putem.