PsihologijaŽivot

8 roditeljskih ponašanja koja mogu dovesti do narcisoidne djece

Odgoj djeteta može biti izazovan zadatak, osobito kada dijete pokazuje narcisoidno ponašanje. Istraživanja sugeriraju da je veća vjerojatnost da će roditelji koji se bave posebnim roditeljskim postupcima odgajati djecu s narcisoidnim osobinama. U ovom članku raspravljat ćemo o osam stvari koje roditelji rade, a koje mogu dovesti do razvoja narcisoidnog ponašanja kod djece.

Pretjerano hvaljenje:

Kada roditelji pretjerano hvale svoju djecu, to može dovesti do prenapuhanog osjećaja samopoštovanja kod djeteta. Djeca mogu vjerovati da su izuzetna i da imaju pravo na poseban tretman.

Zanemarivanje granica:

Kada roditelji ne uspiju uspostaviti i provesti jasne granice, djeca mogu osjećati da imaju pravo raditi što žele. To može dovesti do nedostatka poštovanja prema drugima i nepoštivanja pravila.

Prepuštanje materijalnim dobrima:

Kada roditelji svojoj djeci pruže sve što žele, to može dovesti do osjećaja da imaju pravo i uvjerenja da su superiorniji od drugih.

Nedosljedna disciplina:

Kada roditelji ne uspijevaju dosljedno provoditi posljedice za loše ponašanje, djeca mogu vjerovati da se pravila ne odnose na njih.

Zanemarivanje emocionalnih potreba:

Kada roditelji ne uspiju pružiti emocionalnu podršku, djeca mogu tražiti potvrdu iz vanjskih izvora. To može dovesti do nezdrave potrebe za pažnjom i divljenjem.

Pretjerana zaštita:

Kada roditelji štite svoju djecu od nedaća, djeca mogu razviti krhki osjećaj vlastite vrijednosti. Mogu se mučiti s kritikom ili odbijanjem, što može dovesti do tjeskobe i nesigurnosti.

Poticanje konkurencije:

Kada roditelji potiču svoju djecu da se natječu s drugima, to može dovesti do uvjerenja da je pobjeda sve. Djeca mogu postati previše usredotočena na uspjeh i možda će im nedostajati empatije za druge.

Možda će vas zanimati:
5 upozorenja koja mogu otkriti je li osoba koja sjedi pored vas psihopat

Projiciranje vlastite nesigurnosti:

Kada roditelji projiciraju vlastitu nesigurnost na svoju djecu, to može dovesti do osjećaja neadekvatnosti i potrebe za savršenstvom. Djeca se mogu osjećati pod pritiskom da ispune nerealna očekivanja, što može dovesti do tjeskobe i sumnje u sebe.

Izbjegavanjem ovih roditeljskih praksi roditelji mogu pomoći svojoj djeci da razviju zdravo samopoštovanje i osjećaj empatije prema drugima. Promicanjem okruženja punog podrške i ljubavi, roditelji mogu potaknuti svoju djecu da izrastu u samouvjerene, suosjećajne odrasle osobe.