Život

Mladić je pio litar energetskog pića svaki dan zadnje dvije godine, evo šta mu se dogodilo!

Kao što je objavljeno u BMJ Case Reports ovog tjedna, liječnici u bolnici u Londonu objašnjavaju da je pacijent hitno prebačen na intenzivnu njegu nakon četiri mjeseca pogoršanja kratkoće daha, nedostatka zraka dok je ležao i gubitka težine. Daljnjim ispitivanjem utvrđeno je da je u prošlosti također patio od napada probavnih smetnji, tremora i lupanja srca, ali nije tražio liječničku pomoć.

Pacijent je otkrio da je obično pio u prosjeku četiri limenke energetskog pića od 500 mililitara svaki dan. Popio je ovoliku količinu energetskog napitka zadnje dvije godine.

U novoj studiji slučaja, 21-godišnji mladić detaljno opisuje kako je ova navika uzela ogroman danak njegovom blagostanju, čak ga je prisilila da napusti fakultet jer se nije mogao koncentrirati na studij. Također tvrdi da je patio od jakih migrenskih glavobolja kad nije konzumirao nikakva energetska pića, zbog čega se teško odviknuo od te navike.

Foto: Pixabay

“Na kraju su me primili na JIL. Ovo iskustvo je bilo izuzetno traumatizirajuće iz nekoliko razloga. Prvo, patio sam od delirija, imao sam problema s pamćenjem do te mjere da se nisam mogao sjetiti zašto sam bio na JIL-u. Drugo, stalno sam se bojao jer sam se teško kretao ili govorio, što je na kraju dovelo do nesanice; Često ne bih zaspala do ranog jutra – objašnjava pacijentica.

“Konačno, često sam postajao frustriran kada nisam mogao smisliti riječi koje bih rekao kada bih nešto želio i to je često dovodilo do toga da me preplave emocije kao što su tjeskoba i depresija”, dodaje.

Svaka limenka energetskog pića sadrži otprilike 160 miligrama kofeina, što znači da je svaki dan gutao najmanje 640 miligrama kofeina. Tolerancija ljudi na kofein može varirati zbog niza razloga, ali općenito se smatra da 400 miligrama dnevno – to je oko četiri ili pet šalica kave – može konzumirati svaki dan zdrava odrasla osoba bez problema.

U kombinaciji s uvidom u njegovu konzumaciju energetskih napitaka, daljnji medicinski testovi doveli su u fokus pacijentovo stanje. Brojni krvni testovi, medicinski pregledi i očitanja EKG-a otkrili su da je imao zatajenje srca i bubrega. Vjeruje se da je zatajenje bubrega bilo povezano s drugim prethodno nedijagnosticiranim stanjem, ali liječnici sumnjaju da su ozbiljni srčani problemi bili usko povezani s njegovim nevjerojatnim unosom energetskih pića.

Foto: Pixabay

Kofein je stimulans koji može povećati aktivnost srca. Nekoliko šalica kave svako jutro ili povremeni energetski napitak vjerojatno neće učiniti ništa osim malo ubrzati otkucaje srca, ali prekomjerna konzumacija iz dana u dan povezana je s kardiomiopatijom, pri čemu srčani mišić slabi i ne može pumpati krvi u ostatak tijela. Nadalje, poznato je da energetska pića povećavaju krvni tlak i mogu uzrokovati probleme sa srčanim ritmom, što također može dovesti do zatajenja srca tijekom vremena.

Pacijentovo je stanje bilo tako teško da je isprva prebačen radi razmatranja kombinirane transplantacije srca i bubrega. Srećom, njegovi srčani simptomi i funkcija značajno su se poboljšali liječenjem lijekovima i potpunim smanjenjem potrošnje energetskih pića.

“Mislim da bi trebalo biti više svijesti o energetskim napitcima i učinku njihovog sadržaja. Vjerujem da stvaraju veliku ovisnost i da su previše dostupni maloj djeci. Mislim da bi oznake upozorenja, slične onima kod pušenja, trebale ilustrirati potencijalne opasnosti od sastojci energetskog napitka”, zaključio je pacijent, piše iflscience.com