Život

Slikao je beskućnike i u jednom od njih prepoznao majku koju je izgubio prije 30 godina

Muškarac je snimao beskućnike i na jednoj od njih prepoznao svoju majku koju je izgubio prije 30 godina. Fotograf je ušao u trag njegovoj davno izgubljenoj majci putem fotografija koje je snimio i otkrio srceparajući razlog njezinog beskućništva.

Curtis Floyd je odmalena obožavao fotografiju. Njegov otac, Dylan, održavao je maleni studio u kojem je Curtis obično provodio vrijeme nakon nastave. Kad je vidio svog oca kako koristi fotoaparat, uvijek je sanjao o danu kada će ga posjedovati kao profesionalni fotograf.

Dakle, nakon završetka srednje škole, upisao se na tečaj fotografije na Državnom sveučilištu i počeo stažirati u jednoj tvrtki kako bi stekao dragocjeno iskustvo. U vrijeme kad je diplomirao na sveučilištu, bio je usmjeren prema pobjedi na godišnjem međunarodnom natjecanju koje je uzimalo portfelje studenata iz cijelog svijeta, pružajući pobjedniku priliku da surađuje s jednim od najboljih svjetskih fotografa.

Curtis je namjeravao dovršiti projekt posvećen beskućnicima, u kojem bi kroz čaroliju svog objektiva mogao izraziti grozote i patnje siromašnih. Tako je gotovo deset godina redovito obilazio mjesta, ponekad nasumične ulice, ponekad prljave uličice ili porušena, osamljena područja, i svugdje gdje je smatrao da je mogao uhvatiti tračak života siromašnih. Jedne tipične večeri, vratio se kući sa snimanja i razvrstavao fotografije kada mu je pozornost privukla određena slika.

Prikazivala je ženu koja spava na ulici pokraj knjižare, umotana u smeđu deku, sa stopalima djelomično prekrivenim dekom i djelomično otkrivenim licem. Curtis je pomno promotrio sliku i osjećao se kao da je ženu već vidio. Odjednom ga je pogodilo. Odjurio je do svog ormara gdje je spremio slike svoje majke koje je ukrao od oca i počeo ih uspoređivati. Kad bolje pogledate sliku beskućnice, vilica mu je pala do poda.

‘Mama, to si ti! Ne mogu vjerovati. Pronašao sam te, rekao je sam sebi, dok su mu oči navirale suze. Curtisa je odgojio sam Dylan. Dok je bio beba, majka ih je napustila, ili mu je otac tako rekao.

“Napustila te je i nikad se nije vratila, Curtis. Bila je zabrinuta samo za sebe i nije marila ni za tebe ni za mene.” Ali tata, zašto je nisi pokušao pronaći? Kako to da je nisi pitao zašto nas je ostavila? upitao je Curtis, zbunjen.

“Šta se imalo pitati, dečko? Charlotte, tvoja brižna majka, ostavila te je u mojim rukama i izašla kroz vrata, zaklinjući se da se nikad više neće vratiti. Još uvijek vjeruješ da sam je trebao potražiti? Curtis, zaboravi na nju. Ona ne zaslužuje ni tebe ni mene,” izjavio je njegov otac prije nego što je otišao.

Ali Curtis je imao drugačiji dojam. Uvijek je imao mučan osjećaj da u majčinoj priči postoji još nešto čega njegov otac nije bio svjestan, pa je uvijek želio vidjeti svoju majku barem jednom i pitati je što ju je nagnalo da ih napusti. Tako je jednog dana ukrao njezine fotografije iz Dylanova ormara i počeo ju tražiti na Facebooku. Nažalost, ova potraga nije dala rezultate i Curtis je odustao vjerujući da je više nikada neće vidjeti. Brzo je otišao iz kuće prema mjestu gdje je fotografirao, ali tamo nije bilo nikoga.

Foto: Ilustracija/pixel

Tražio je susjedne uličice i pitao lokalne trgovine jesu li vidjeli Charlotte, ali nitko nije znao ništa o njoj. Vratio se kući razočaran što je te večeri nije pronašao, ali nije htio odustati. Vraćao se na isto mjesto sljedeći dan i sljedeći dan sve dok se Charlotte nije pojavila nakon nekoliko dana. Bez daljnjega, Curtis joj je odlučio prići. Bok, moje ime je Curtis.

Curtis Floyd. Želite li mi se pridružiti na brzom ručku?” upitao je, boreći se sa suzama. Charlotte je podigla glavu i nekoliko trenutaka fiksirala pogled na njegov. Odjednom su joj suze potekle niz obraze.

“Ispričavam se. Moram otići. Bojim se da vam se neću moći pridružiti na ručku,” jedva je zgrabila svoje stvari i krenula otići, ali ju je Curtis zaustavio. “Znam da me prepoznaješ, mama. Izgledam kao tata, zar ne?

– upitao je drhtavim glasom. Charlotte je u tom trenutku briznula u plač. “Nikad se ne bi trebao vratiti ovamo, Curtis. Odlazi, molim te. Ne zaslužujem ni tebe ni tvoju velikodušnost,” jecala je.

“Šta radiš ovdje, mama? Šta se dogodilo i zašto si nas napustila? Ima toliko pitanja koja sam ti oduvijek želio postaviti, a danas, kada napokon imam priliku, neću otići praznih ruku.” “Što da ti uopće kažem, Curtis?” – stenjala je starica.

“Ja sam kriva za sve. Napustila sam te. Nikad se nisam osvrnuola. Bila sam užasna, užasna majka.” Ali zašto, mama?

Zašto si ostavio tatu i mene? “Znam da si morala imati razlog, mama. Reci mi što se dogodilo.” – Zato što sam kukavica – rekla je i ponovno briznula u plač. “Žao mi je zbog onoga što sam učinio, Curtis, ali nisam imala izbora.

Kad sam saznala da sam trudna s tobom, imala sam samo 16. godina. Moji roditelji su se protivili tako ranoj trudnoći i prisilili su me da je prekinem, ali ja sam htjela tebe, Curtis, pa sam rodila. Iselila sam se iz roditeljske kuće u Dylanovu, a onda sam otkrila da patim od postporođajne depresije. Nisam osjećala ništa svaki put kad sam te vidjela, ni ljubavi, ni privrženosti. Mrzila sam što ne mogu voljeti svoje dijete.

Stalno sam mislila da nema više ničega u mom životu, pa sam te jednog dana ostavila s Dylanom i otišla u kuću svojih roditelja. Ali ni tamo nisam bila sretana i jedne sam noći pobjegla. Nakon toga više nisam htjela ništa raditi, pa sam počela prositi po ulicama i brojati dane. Pretpostavljam da je postojao razlog zašto me Bog nije ranije pozvao kući. Žao mi je zbog onoga što sam učinio, Curtis.

Žao mi je”, uspjela je završiti briznuvši u plač. Curtisu su oči narasle kad je saznao istinu, ne zato što ga je majka ostavila, nego zato što je bio u pravu kad je rekao da je postojao razlog zašto je poduzela veliki korak. “Pogledaj me, mama. Nije tvoja krivnja, u redu?” rekao je dok ju je grlio.

“Znao sam da me nećeš tako napustiti. Ideš kući sa mnom, mama. Reći ćemo tati zašto si nas napustila. On nema pojma zašto i iznio je pretpostavke koje nije trebao.” “Kako, Curtis?

Ne zaslužujem te.” “Ne znam, mama. Zaslužuješ živjeti sretno do kraja života, baš kao i svi drugi, i ja ću to učiniti.” Curtis je odvezao Charlotte kući, nazvao Dylana i obavijestio ga o svemu. Dylan je vraćen kad je otkrio da Charlotte živi na ulici.

Još uvijek joj nije mogao oprostiti što ih je napustila, ali kad je vidio Curtisove osjećaje i koliko je sretan što ponovno vidi svoju majku, odlučio je ostaviti svoje razlike po strani i poželjeti joj dobrodošlicu natrag. Premotamo deset godina od tog dana, Curtis je sretno oženjen čovjek s dvije prekrasne kćeri koje imaju obožavane bake i djedove Charlotte i Dylana.

Također, fotografsko natjecanje koje je Curtis godinama pripremao proglasilo ga je pobjednikom nekoliko mjeseci nakon što je ponovno spojio Charlotte. “Sreća i čuda u nevolji” bio je naziv njegovog projekta za natječaj. Privukao je međunarodnu pozornost nakon što je opisao kako mu je njegova fotografija pomogla da ponovno nađe svoju davno izgubljenu majku.

Sada ima svoju umjetničku galeriju i sve što je ikada želio, uključujući i veliku sretnu obitelj.