Život

Ključna promjena u svakodnevnoj rutini smanjuje rizik od srčanog udara za čak 75%

Nedovoljna svijest o povezanosti kvalitete sna i zdravlja često se zanemaruje. Međutim, istraživanja su nedvosmisleno pokazala da bi više od 70 posto srčanih i moždanih udara moglo biti spriječeno ako ljudi spavaju onoliko koliko je potrebno.

U sklopu desetogodišnjeg istraživanja, znanstvenici su proučavali 7203 zdrave osobe starije od 50 godina, ocjenjujući trajanje i kvalitetu njihovog sna na skali od nula do pet.

Većina sudionika dobila je ocjenu tri ili četiri, dok je samo svaki deseti postigao najvišu ocjenu. Utvrđeno je da je rizik od srčanog i moždanog udara bio čak 75 posto manji kod najumornijih sudionika u usporedbi s najmanje umornima.

Na sastanku Europskog kardiološkog društva u Barceloni objavljeno je da je opasnost od ovih bolesti opala za 22 posto sa svakim povećanjem ocjene kvalitete sna. Ti rezultati su potaknuli znanstvenike da dalje istraže vezu između sna i zdravlja.

Dr. Aboubakari Nambiema s francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja ističe potrebu za većom svijesti o važnosti dobrog sna za zdravlje srca.

Profesor James Leiper iz British Heart Foundationa ističe da dobar san omogućuje tijelu da se odmori, opušta krvne žile i snižava krvni tlak.

Međutim, loš san može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara na druge načine, uključujući povećanje upale i utjecaj na područje mozga koje regulira razine hormona stresa.

Profesor Russell Foster ističe da je mehanizam povezan s abnormalnom aktivacijom odgovora na stres kao rezultat nedostatka sna. To može dovesti do povišenog krvnog tlaka, promijenjenih imunoloških reakcija i upale, što dugoročno povećava rizik od srčanih i moždanih udara.