Zanimljivosti

Životni režim genija: Teslina ishrana bez preskakanja doručka i izbacivanje jednog obroka

Nikola Tesla, jedan od zagovornika važnosti doručka, je u svojoj autobiografiji My Inventions otkrio svoje preferencije za prvi obrok dana. On je smatrao da je doručak trebao uključivati jaja i mlijeko.

Iako moderna istraživanja naglašavaju važnost svih triju glavnih obroka, Tesla je odlučio potpuno izostaviti jedan – ručak. Vjerovao je da su mu dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

Tesla je istaknuo: “Prehrana je najvažniji element moje životne filozofije. Ne možete očekivati da će stroj dobro funkcionirati ako mu ne pružite adekvatno gorivo.”

On je smatrao ručak suvišnim, tvrdeći da opterećuje želudac hranom koja se ne može brzo pretvoriti u energiju za produktivnost, što otežava mentalne i tjelesne aktivnosti.

“Dva obroka dnevno su poboljšala moje zdravlje, pojačala apetit i okus”, izjavio je Tesla. “Nisam znao što je pravi život dok nisam izbacio ručak. Danas, s 78 godina, uživam u dva obroka jednako kao kad sam bio šesnaestogodišnji dječak i nemam probavnih problema”, prenosi Tesla Universe.

Tesla je naglašavao važnost unosa proteina, koji je dobio iz jaja i mlijeka. Stoga je smatrao da su mlijeko i jaja “divna hrana”. Omiljena mu je bila juha od luka i celera. Volio je špinat, ali izbjegavao je sir.

“Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina”, rekao je Tesla. “Nudi malo energije, ali regulira rad crijeva i opskrbljuje tijelo vitaminima. Voće sadrži šećer, ali u malim količinama nije opasno”, naglasio je Tesla.