Život

Nakon višemjesečnih upozorenja, El Niño je službeno proglašen, evo šta nas čeka!

Centar za predviđanje klime američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) službeno je proglasio El Niño, sa svom vjerojatnošću ekstremnih vremenskih prilika koje uključuju. Događaj nije iznenađenje, nakon mjeseci upozorenja Svjetske meteorološke organizacije i nacionalnih instituta za klimu, ali vrijeme najave odražava činjenicu da je događaj započeo na ranijem kraju predviđanja i izgleda kao jak događaj.

El Niño (što znači “dječak”) dobio je ime po činjenici da jedna od njegovih značajki, tople vode na zapadnoj obali Južne Amerike, može biti najintenzivnija oko Božića. Ove godine, međutim, vode kod Perua već su daleko iznad normale u lipnju. To su loše vijesti za tamošnju ribarsku industriju, budući da se može očekivati da će goleme zalihe inćuna koji se oslanjaju na uzdizanje hladne vode propasti.

Nakon spoznaje da su učinci mnogo rašireniji, El Niños se sada mjeri pomoću drugih čimbenika, posebice gradijenta tlaka zraka između istočnog i zapadnog Pacifika.

Neki dijelovi svijeta već se suočavaju s tipičnim El Niño uvjetima, ali NOAA smatra da će posljedice za Amerikance biti odgođene. “Utjecaj El Niña na SAD slab je tijekom ljeta, a izraženiji od kasne jeseni do proljeća”, stoji u priopćenju. “Do zime postoji 84 posto šanse da se razvije El Niño veće od umjerene jačine i 56 posto šanse da se razvije jak El Niño.”

U Sjevernoj Americi, najistaknutija obilježja El Niña su povećana količina kiše i snijega u južnoj Kaliforniji i duž obale Meksičkog zaljeva te sušniji uvjeti od uobičajenih na sjeverozapadu Tihog oceana i dijelovima srednjeg zapada. U izjavi se navodi da je statistički vjerojatno da će se ti obrasci dogoditi u godini El Niña, ali postoje iznimke u kojima tijekom El Niñosa neka mjesta nemaju uobičajene rezultate.

Jugozapadna megasuša znači da je Kalifornija jedno mjesto koje često dočekuje El Niños, iako bi nakon epskih snijega i poplava ove zime stvari mogle izgledati malo drugačije. Za većinu drugih dijelova svijeta, međutim, El Niño je nešto čega se treba bojati. Ogromni šumski požari u Australiji 2019.-2020. ekstremni su primjer onoga što male količine oborina izazvane El Niñom mogu učiniti tom kontinentu, a nakon tri godine kišnog vremena, istočni dio zemlje ima mnogo rastinja za spaljivanje.

El Niños također obično donosi suše u južnu i središnju Afriku, što bi moglo značiti velike probleme za regiju čija se električna mreža već u kvaru uvelike oslanja na hidroenergiju. Uvjeti će također vjerojatno biti suhi u jugoistočnoj Aziji, što bi moglo ugroziti indonezijske prašume. Na južnom rubu Sahare, gdje žive neki od najugroženijih ljudi na Zemlji, također se može očekivati smanjena količina oborina. Peru i Ekvador bit će izloženi povećanom riziku od poplava.

Iako El Niños povećava šanse za dobre usjeve na nekoliko mjesta, globalno, ukupni učinak obično je loš za proizvodnju hrane. Budući da se očekuje da će urod pšenice u Ukrajini biti pogođen uništenjem brane Kakhovka, a rat otežava izvoz onoga što se uzgoji, postoji veliki rizik od porasta cijena hrane što će uzrokovati raširenu glad. Nedavna studija pripisala je 4,1 i 5,7 trilijuna dolara izgubljenog globalnog prihoda dvama velikim prethodnim El Niño događajima. Trenutne okolnosti lako bi ovo mogle učiniti još skupljim.

Barem su se ovoga puta neke zemlje pripremile, poput Perua, koji je za saniranje posljedica izdvojio više od milijardu dolara.

Iako se neki dijelovi planeta hlade tijekom El Niñosa, globalna prosječna temperatura raste tijekom i neposredno nakon njih. U kombinaciji s rekordnim koncentracijama stakleničkih plinova, gotovo je sigurno da će biti oboreni globalni godišnji temperaturni rekordi.

Definicije El Niñosa malo se razlikuju među meteorološkim organizacijama. Do sada pragovi koje zahtijevaju neki, poput Australskog meteorološkog ureda, tek trebaju biti prijeđeni, ali osim iznenađujućeg preokreta, bit će uskoro.