Novosti

Dolazi nam period koji donosi vrućine koje će nadmašiti ono što smo dosad osjetili

Procjene znanstvenika američke vlade ukazuju na mogućnost da 2023. postane najtoplija godina ikad zabilježena, a prognoze idu još dalje, navodeći da će 2024. vjerojatno biti još toplija, ističući isti izvori.

Sarah Kapnick, vodeća znanstvenica Američke agencije za oceanska i atmosferska promatranja (NOAA), izjavila je kako je do sada 2023. rangirana kao treća najtoplija godina zabilježena do tog trenutka. Dodala je da postoji “gotovo 50 posto” šanse da postane najtoplija godina ikad, prema informacijama s jutarnji.hr.

Osim općeg globalnog zatopljenja, ovom trendu pridonosi i ciklički fenomen El Niño, koji je sinonim za dodatno globalno zatopljenje, uz zagrijavanje površina oceana.

Stručnjaci predviđaju da će taj trend trajati i nakon iduće zime.

Gavin Schmidt, klimatolog iz NASA-e, izjavio je: “Najznačajniji utjecaj El Niña dogodit će se 2024. godine.” Schmidt je nadalje dodao: “Stoga ne samo očekujemo da će 2023. biti iznimno topla, možda čak i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija.”

Oboje su te izjave iznijeli na konferenciji za novinare posvećenoj analizi globalnih temperatura zabilježenih tijekom prošlog mjeseca, koja je, kako je NOAA potvrdila, bila izvanredna.

Prošli mjesec, srpanj 2023., prema europskoj službi Copernicus, bio je najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji.

Sarah Kapnick istaknula je: “Važno je zapamtiti da će, uspoređujući sa sredinom ovog stoljeća, ova godina izgledati umjereno hladno ako nastavimo s ispuštanjem stakleničkih plinova u atmosferu.”

Znanstvenike osobito zabrinjava površinska temperatura oceana: već četvrti mjesec zaredom doseže rekordne vrijednosti, prema NOAA.

Kapnick je upozorila: “Više od 40 posto površine oceana trenutačno je pod utjecajem morskih toplinskih valova.”

Čitajte još:

Nakon višemjesečnih upozorenja, El Niño je službeno proglašen, evo šta nas čeka!
Takvo stanje ima potencijalno katastrofalne posljedice za morske vrste, osobito koralje.

“Priroda nam šalje poruku, a ta poruka zvuči: bolje da djelujemo sada, prije nego bude prekasno da spasimo naš klimatski sustav, ili drugim riječima, da spasimo naš planet”, zaključio je Bill Nelson, voditelj NASA-e, prenosi n1info.ba