Zanimljivosti

Mapa koja pokazuje kako Amerikanci vide Evropu, balkanci na aparatima!

Opšte je poznato da geografija nije najjača tačka Amerikancima, često dolazi do zabune i mešanja čitavih država i kontinenata u njihovim predstavama.

Zato je ova posebna mapa, koja se nedavno pojavila na društvenim mrežama, privukla znatnu pažnju. Iako ima humoristički prizvuk, izgleda da zapravo odražava neku istinu.

Na toj mapi, Evropa je prikazana kroz specifičnu američku perspektivu, sa svega nekoliko istaknutih država. Glavni komadi teritorije pripadaju Rusiji, dok je Ukrajina takođe primećena. Francuska je poznata po Ajfelovom tornju, Španci su povezani s Meksikom, a Skandinavija i severni deo Evrope su prikazani kao Severni pol. Grčka je predstavljena plažama, a Italija je simbolizovana pizzom. Međutim, posebno je zanimljivo da su stanovnici Balkana i centralne Evrope na ovoj mapi gotovo potpuno izostavljeni prema američkoj perspektivi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by maps_mapper (@maps_mapper)

Reakcije na ovu mapu su raznovrsne i zabavne. Neki komentari su u duhu: “Ovo je verovatno neki ‘genije’ iz Amerike, ostali tamo i dalje misle da je Evropa jedna zemlja”, “Čekaj, postoji život izvan SAD-a?”, “Njihova geografija je prilično zanimljiva – do pre nekoliko godina nisu znali ni za Ukrajinu.”

Ova šaljiva mapa sakupila je preko 180.000 lajkova i postala je interesantna refleksija kako različite kulture mogu da interpretiraju svet oko sebe.