Zanimljivosti

15 Filmova Koje Morate Pogledati Barem Jednom u Životu

15 Filmova Koje Morate Pogledati Barem Jednom u Životu

Film je jedan od najmoćnijih umjetničkih medija koji nas može emotivno duboko dirnuti, provesti nas kroz razne svijetove i perspektive, te nam pomoći da bolje razumemo ljudsku prirodu. U nizu odabranih filmova, predstavljamo vam 15 Filmova Koje Morate Pogledati  

1. The Godfather (1972)

Ovaj gangsterski ep Fransisa Forda Kopole prepoznaje se kao jedan od najvećih filmova svih vremena. Priča o porodici Korleone, njenom vođi Donu Vito Korleonu (Marlon Brando) i njegovom sinu Majklu (Al Paćino) uvući će vas u svijet moći, lojalnosti i izdaje.

2. Shawshank Redemption (1994)

Temeljen na priči Stivena Kinga, ovaj film prati odnos između dva zatvorenika u zatvoru Šošenk. “Odvajanje nade” i čovjekovu sposobnost da pronađe svijetlo čak i u najmračnijim trenucima glavne su teme ovog nezaboravnog ostvarenja.

3. The Dark Knight (2008)

Kristijan Bejl kao Betmen i Hit Ledžer kao Joker doneli su novi nivo ozbiljnosti i dubine superherojskim filmovima. “Mračni vitez” je napeta priča o moralu, pravdi i sukobima unutar i izvan kostima superheroja.

Možda će vas zanimati:

17 glumaca koji izgledaju neprepoznatljivo u svojim filmskim ulogama

4. Pulp Fiction (1994)

Kventin Tarantino rediteljski je genije, a “Pakleni šund” to potvrđuje. Ovaj nekonvencionalni film kombinuje nekoliko priča koje se prepliću, nudeći intrigantan uvid u živote raznolikih likova.

5. Forrest Gump (1994)

Ova dirljiva priča prati život Forresta Gumpa (Tom Henks), čoveka sa nižim IQ-om koji slučajno postane učesnik u važnim događajima američke istorije. Film nas podsjeća da život često donosi neočekivane avanture i prilike.

6. *The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring* (2001)

Ova epska fantastika donosi nam svet srednjevekovne magije, avantura i herojstva. Prvi deo trilogije, “Družina prstena,” vodi nas na putovanje uz Froda Bagginsa i njegove prijatelje u cilju uništenja moćnog prstena.

7. Schindler’s List (1993)

Stiven Spilberg režirao je ovu istinitu priču o Oskaru Šindleru, poslovnom čoveku koji je spasio stotine jevrejskih života tokom Holokausta. Film nas podsjeća na ljudsku hrabrost i saosjećanje usred nesagledivog zla.

8. Inception (2010)

Kristofer Nolan vodi nas na duboku putovanje u ljudsku podsvest u ovom naučnofantastičnom trileru. Leonardo Dikaprio igra kradljivca snova koji ulazi u umove drugih ljudi kako bi izveo opasne misije.

9.The Matrix*(1999)

Ovaj naučnofantastični klasik donosi nam svet virtuelne stvarnosti i pitanja o stvarnosti i iluziji. Kijanu Rivs igra Nea, čovjeka koji otkriva istinu o svetu u kom živi.

10. Citizen Kane (1941)

Ovaj remek-delo Orsona Velsa priznat je kao jedan od najboljih filmova svih vremena. Film prati život i uspon medijskog magnata Čarlsa Foster Kejna, istražujući teme moći, ambicije i samoispunjenja.

11. Casablanca (1942)

Ova klasika iz Zlatnog doba Hollywooda donosi nam priču o Ricku Blaineu (Humphrey Bogart) i njegovoj ljubavnoj dilemi u vreme Drugog svetskog rata. “Casablanca” nas uvlači u svet intrige, romantike i moralnih izbora.

12. The Green Mile (1999)

Još jedno ostvarenje koje potpisuje reditelj Frank Darabont, “Zelena milja” je adaptacija istoimene priče Stivena Kinga. Film prati suđenje i kaznu osuđenika sa natprirodnim moćima, Džona Kofija (Majkl Klark Dankan), čuvara zatvora (Tom Henks) i odnose među zatvorenicima i čuvarima.

13. Inception (2010)

Kristofer Nolan je majstor za složene priče i “Početak” je savršen primer. Film prati Dom Cobb-a (Leonardo Dikaprio), lopova snova koji se bavi implantiranjem ideja u umove drugih ljudi. Ovaj triler nas navodi da se zapitamo šta je stvarno i kako percepcija oblikuje naš svet.

14. Gone with the Wind (1939)

Ovaj epohalni film prenosi priču o sudbini južnjačke žene Scarlet O’Hara (Vivijen Li), tokom i nakon Američkog građanskog rata. “Prohujalo s vihorom” je klasično ostvarenje koje se bavi ljubavlju, gubitkom, i preobrazbama tokom turbulencija istorije.

Možda će vas zanimati:

Ova online grupa dijeli najveće filmske pogreške koje su dospjele do finalne verzije, donosimo 16 najboljih

15. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Ovaj neobičan film donosi spoj naučne fantastike i romantične drame. Joel (Jim Carrey) i Clementine (Kate Winslet) odluče da izbrišu svoje uspomene o vezi koja nije uspela. “Večni sjaj neporočnog uma” istražuje prirodu ljubavi, uspomena i života.