Novosti

Obavezno prije gašenja auto morate uraditi jednu stvar, inače će popravka biti jako skupa!

Tokom vrelih ljetnih mjeseci, Dirección General de Tráfico (DGT) i Real Automóvil Club de España (RACE) snažno preporučuju korištenje klimatizacijskih uređaja u automobilima.

Potencijalno štetni efekti topline tokom vožnje

Posebno je naglašeno da vožnja pri temperaturama iznad 35 stepeni može prouzrokovati da vozači propuste čak do 20 posto saobraćajnih znakova, te se preporučuje održavanje unutarnje temperature vozila između 21 i 23 stepena radi dobrobiti svih putnika.

“Intenzivna toplina uzima svoj danak kod vozača: pojačava umor i umanjuje reakcije, što produžava vrijeme potrebno za reakciju i često rezultira povećanim greškama. Prema nekim studijama, rizik od nesreća može se povećati čak i za 20 posto pri visokim temperaturama”, upozorava DGT, prema prenosu N1.

Možda će vas zanimati i ovaj tekst:

Otkrijte jednostavan trik za čišćenje bijelih patika koji ih vraća u potpuno novi sjaj!

Jednostavan trik za odbijanje zmija iz vašeg dvorišta: Postavite samo jednu stvar i izbjegnite opasnost ugriza!

Ispumpali su 10 tona cementa u rupu i naišli na iznenađujući prizor koji je ostavio sve bez riječi: Otkrili su nešto posebno!

Međutim, ključno je isključiti klimatizacijski uređaj prije nego što zaustavite vozilo. Kompresor klima-uređaja zahtijeva značajnu količinu energije, a ako ga ostavite uključenim, baterija može pretrpjeti prekomjerno opterećenje, što skraćuje njen životni vijek.

Osim toga, neprestano držanje klima-uređaja uključenim može dovesti do akumulacije vlage u ventilacijskim kanalima. To može rezultirati skupim kvarovima, s obzirom na to da se kondenzacija koja se nakupila tijekom rada kompresora može nakupiti u cijevima, što s vremenom dovodi do oštećenja, prema izvještaju Euroweekly News.

Preporučuje se najbolja praksa isključivanja klima-uređaja nekoliko minuta prije nego što stignete na odredište. To omogućuje bateriji pravilno obnavljanje i sprječava nakupljanje vlage.