Novosti

MALO KO ZNA: Evo šta vam pokušava reći mačka kada se trlja uz vaše noge

Što pokušava reći vaša mačka kada se trlja uz vas? Iako postoji nekoliko različitih razloga za ovu gestu, općenito izražava znak njihove naklonosti i predanosti prema vama.

Iskazivanje vlasništva i osjećaja prema okolini

Mačke se oslanjaju na svoj izuzetan osjet mirisa kako bi prikupile informacije o svijetu oko sebe. Imaju žlijezde na bradi, obrazima, čelu i čak na šapama koje izlučuju feromone. Iako su ti feromoni bez mirisa za ljude, drugi psi i životinje ih lako detektiraju. Ovi feromoni prenose mnogo informacija o mački koja ih ostavlja za sobom, uključujući spol mačke, njezinu sterilizaciju i čak njezino raspoloženje u trenutku ostavljanja feromona. Kada vaša mačka prilazi i trlja se uz vas, može pokušavati prekriti vaš miris svojim, označavajući vas kao svoje vlasništvo.

Drugim riječima, mačka drugim mačkama i životinjama poručuje: “Ovaj čovjek pripada meni!” To je oblik teritorijalnog ponašanja koji pokazuje da mačka želi izgraditi snažnu vezu s vama.

Zahtjev za pažnjom i mazenjem

Kada vaša mačka počne trljati uz vaše noge nakon što se vratite kući, vjerojatno traži vašu pažnju. Možda samo želi svoju večeru, ali također bi moglo biti da želi igru ili maženje. Mačke koje žele posebno maziti mogu pokazivati posebnu vrstu trljanja glavom. Ako vaša mačka glavom trlja o vašu ruku, vjerojatno želi da je pomazite.

Izražavanje nježnosti

Kao što smo već napomenuli, trljanje glave često ukazuje na želju za maženjem, posebno kada se izvodi na osobi. To također ukazuje da se mačka osjeća sigurno i opušteno u vašem društvu. To znači da su sretne i udobne u svom okolišu. Samouvjerene i sretne mačke imat će opušteno lice bez napetosti oko očiju, ušiju ili brkova. Ponekad će napraviti i nekoliko sporih treptaja. Njihovo tijelo će biti opušteno, a ponekad će čak ležati na boku ili leđima.

Mačke se mogu trljati uz vaše noge iz različitih razloga. Bez obzira na to je li to način označavanja teritorija ili način privlačenja vaše pažnje, u osnovi je izraz nježnosti prema vama.