Zanimljivosti

Sa tržišta se povlači ovaj čips: Dvije osobe završile u bolnici nakon konzumacije

Proizvod pod nazivom “Hot Chip Challenge” bit će povučen iz prodaje nakon što su u Njemačkoj pronađeni izuzetno visoki nivoi kapsaicina, supstance prisutne u ljutim papričicama. Ovi nivoi variraju i dosežu ekstremne vrijednosti. Konzumacija ovog čipsa može izazvati razne zdravstvene probleme, uključujući iritaciju kože i sluznice, mučninu, povraćanje i respiratorne probleme.

Proizvodi s rokovima trajanja od 13. jula 2024. do 5. januara 2025. bit će povučeni s tržišta u više njemačkih saveznih država, uključujući Hessen, Baden-Württemberg, Bavarska, Falačko-Porajnje, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Donja Saska, Bremen, Schleswig-Holstein, Berlin, Saska, Saska-Anhalt i Tiringija.

Ova odluka donijeta je nakon što su dvije tinejdžerke završile u bolnici zbog konzumacije ovog čipsa tokom TikTok izazova. U Sjedinjenim Američkim Državama takođe je zabilježen smrtonosni slučaj nakon konzumiranja istog čipsa.

Foto: Pixabay

Na društvenim mrežama poput TikTok-a i Instagrama, mnogi mladi učestvuju u ovom “testu hrabrosti” u kojem jedu “Hot Chip Challenge”. Čips se prodaje u kutiji koja podsjeća na kovčeg, a preporučuje se nošenje gumiranih rukavica tokom konzumacije kako bi se izbjegle neprijatnosti. Takođe, za kupovinu ovog izrazito ljutog čipsa potrebno je biti punoljetan.

Savezni institut za procjenu rizika (BfR) već je u septembru upozorio na ove “testove hrabrosti”. “U nekim slučajevima, konzumacija ovog čipsa već je rezultirala hitnim medicinskim pozivima,” navodi se u saopštenju BfR-a u vezi sa “Hot Chip Challenge”-om.