Život

Ovo je najzdraviji narod na svijetu: Ne znaju za rak i žive sto godina, a razlog je kažu ova voćka

Nisu samo dugovječni već su izuzetno zdravi i smatraju se jednim od najveselijih naroda na svijetu.

Na sjeveru Pakistana, u podnožju Himalaja, obitava zajednica poznata kao Hunza ili, kako ih neki nazivaju, Hunza ljudi. Njihova izvanredna dugovječnost je često predmet globalnog zanimanja. Naime, većina članova ove zajednice doživi stotinu ili više godina, dok je prosječna starost u ostatku zemlje 67 godina. Izuzetno su rijetko bolesni, a pojava raka za njih je nepoznanica, izvještava portal Podravski.hr.

Oni pripisuju svoje izvrsno zdravlje posebnoj prehrani koja uključuje obilnu konzumaciju određenog voća. Smatraju da im je nepoznat rak, a dug životni vijek povezuju s obiljem marelica u njihovoj prehrani.

Konkretno, u određenom razdoblju, ne jedu ništa 2 do 4 mjeseca, već konzumiraju sok od marelica. Također, suhe marelice bogate su beta-karotenom i pružaju zaštitu stanica od oštećenja.

Važno je napomenuti da koštice marelica sadrže visoke količine vitamina B-17, snažnog saveznika u borbi protiv raka. Tijekom godine, Hunza ljudi se hrane isključivo sirovim voćem i povrćem, suhim marelicama, orasima te drugim orašastim plodovima bogatim zdravim mastima. Također, njihova prehrana uključuje razne žitarice poput heljde, prosa i ječma, a redovito unose i mlijeko, jaja i mahunarke kao izvor proteina.