Zanimljivosti

Učiteljica je imala autoritet: Ove 4 stvari bile su obavezne u školama u Jugoslaviji, a danas ne postoje

Obrazovanje u bivšoj Jugoslaviji znatno se razlikovalo od današnjeg, a postojalo je četiri ključne karakteristike.

Domaćinstvo: Učenici su bili obavezni pohađati časove domaćinstva, gdje su stjecali raznovrsne praktične vještine nužne za svakodnevni život. To uključuje kuhanje, postavljanje stola, šivanje, popravke i brigu o kućanstvu. Navedeni časovi pružali su korisna znanja za svakodnevnu upotrebu.

Uniformnost u odijevanju: Djeca su nosila sličnu odjeću, izbjegavajući markiranu odjeću ili brendirane proizvode. Koncept uniformnosti u odjevanju bio je naglašen, s ciljem smanjenja društvenih razlika putem odjeće.

Fizičko vaspitanje kao ključni predmet: Fizičko vaspitanje imalo je značajno mjesto u školskom sistemu, s ozbiljnim pristupom i naglaskom na tjelesnom zdravlju učenika. Časovi su obuhvatali razne aktivnosti poput gimnastike, trčanja, plivanja i nogometne igre. Oprema za fizičko vaspitanje bila je od velike važnosti.

Autoritet učitelja: Učiteljice su uživale snažan autoritet, a učenici su pokazivali poštovanje izražavajući to ustajanjem svaki put kada bi učiteljica ušla u učionicu. Učitelji su imali jasno definiranu ulogu u odgoju i poučavanju, a školska pravila naglašavala su disciplinu i poštovanje prema učiteljima.