Zanimljivosti

Vratite vozačku ako ovo ne znate: Vozači se žestoko posvađali zbog slike raskrsnice, Ko ima prednost?

Na popularnoj Facebook stranici “Prometne zgode i nezgode” izazvala je kontroverzu nova situacija u saobraćaju koja je podstakla raspravu među korisnicima. Na slici raskrsnice, vozači su u dilemi koje vozilo ima prednost.

Rasprava je uključivala različite argumente, uključujući interpretaciju boje svjetla, prisustvo rotacionih svjetala i kretanje vozila. Različita tumačenja pravila doprinijela su podijeljenim mišljenjima, a neki su čak pozvali na vraćanje vozačkih dozvola onima koji su izrazili pogrešno mišljenje.

Ko ima prednost?

Objašnjenje stručnjaka

Da bi razjasnio situaciju, saobraćajni stručnjak prof. dr. sc. Željko Marušić je objasnio da crveno vozilo ima prednost prolaska, jer prolazi kroz raskrsnicu sa upaljenim zelenim svjetlom na semaforu i zadržava pravac kretanja. Žuto vozilo, iako prolazi kroz raskrsnicu s upaljenim zelenim svjetlom, skreće ulijevo i mora propustiti crveno vozilo koje zadržava pravac kretanja. Također, žuto rotaciono svjetlo označava vozilo preduzetnika ili kompanije koje obavlja rad na saobraćajnicama, ali ne daje mu prednost prolaska, već služi kao upozorenje, piše Index.hr.